НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Природозащитен център ПОДА в покрайнините на Бургас

От най-ранно детство, всяко лято пътуваме до българското Черноморие, а познаваме най-вече плажовете, при това едва няколко от тях. Развали ли се времето, поизгорим ли от слънцето, не знаем къде да се разходим и как да запълним времето си. От няколко години Пълнощастие се стреми да опознае, след като отдавна е обикнало българската ивица море.

Миналата година подминахме ПОДА. Знаете как напича слънцето лете и как почти няма сенчица по шосето, водещо на юг от Бургас. Представяхме си площадка за наблюдение нейде покрай блатата, при това срещу заплащане, в онзи пек. Добре, че тази година решихме да спрем и вече ще го правим винаги, когато сме наблизо.

Да, на слънце е. Има няколко чадъра на площадката. Препоръчваме да изберете за посещението си по-хладен ден или часови пояс. Билетът включва ползване на бинокли, има за всички. Ще видите птиците, все едно сте до тях.

В сградата има къде да си направите ефектни снимки за спомен, има тоалетна, има магазинче за сувенири. Там и в двора има къде да поседнете. Много е приятно, дори без безвъзмездната лекция, която ни изнесоха, докато гледахме птиците. Книгата за впечатления е пълна с благодарности.

Местността ПОДА е разположена до самото шосе Е87, едва на 200 метра от главния път. Удобна е за отбивка, когато си тръгвате от морето. Намира се малко преди Бургас, откъм платното към града. Освен центъра за наблюдение, там е чудесно място за разходка и пикник. Районът е пешеходен, а всеки над три-четири годинки има какво да види. В безплатната зона ще намерите няколко понтона, зона с с барбекю – Екозона полуостров ФОРОС, също и следи от защитните крепости на този славен район.

УПЪТВАНИЯ:

Най-лесно може да стигнете до ПОДА, ако пътувате от юг към Бургас по шосе Е87. Подминете ли пътния възел с разклона за Малко Търново, който е до Крайморие, отбивката за паркинга на Природозащитен център ПОДА ще е само на метри. Ако идвате от Бургас, на детелината срещу Крайморие трябва да обърнете към града. За отбивката за центъра за наблюдение има табела, отстрани на шосето е малкият паркинг, който също се вижда. В района може да се движите само пеша, което е чудесно за семейства с деца, не мислите ли?

Екозона полуостров ФОРОС се намира на метри от паркинга. Тръгнете надясно, за да я видите, а не през моста. Има понтони над водата, дървени маси и барбекю. До тях се виждат останките от кула ФАРОС. Когато посетихме мястото, нямаше указателна табела, за да сме сигурни, че това което снимаме, е въпросната кула.

Оттам и от моста също може да видите доста птици, особено ако имате бинокли. Ако обаче искате да ударите едно рамо на Природозащитния център, а и да се възползвате от площадката, тръгнете по моста, както ще ви подкани табелата. Ще стигнете до двора, в който е сградата на Природозащитен център ПОДА.

За пешеходците:

С градски автобус номер 17 от Бургас може да стигнете до спирка „Пода“.

ИСТОРИЯ:

По информация от мрежата:

Местността ПОДА е обявена за защитена през 1989 година, по предложение на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), на което е официално възложено стопанисването ѝ.

Над защитената местност минава един от основните прелетни пътища в България – „Виа Понтика“. В нея се намира единствената по Черноморското ни крайбрежие смесена колония на бяла лопатарка, блестящ ибис, малък корморан, нощна, червена, гривеста, малка бяла и сива чапла.

Защитената местност ПОДА е едно от малкото места в Европа, където на площ от 1 кв. км са установени 290 вида птици. От безгръбначната фауна засега са известни 204 вида, 160 от които са насекоми. Установени са 15 вида земноводни и влечуги и 8 вида риби. Най-разпространена е обикновената блатна костенурка. От клас Бозайници са установени 18 вида. На територията на защитената местност са установени 231 вида висши растения. Пет от тях са включени в Червената книга на България.

По-подробно може да прочетете на сайта на центъра:

http://bspb.org/poda/bg/index.html

Както вече споменахме, бяхме приятно изненадани от стойката с бинокли, предоставени на посетителите. Особено онези от нас, които са леко късогледи:) Имаше и зрителни тръби, с чиято помощ и с любезното съдействие на домакина, който ни посрещна, видяхме доста птици – ибис, лебеди, чапли… Птиците бяха навсякъде около нас. Без професионална помощ обаче щяхме да сме просто зяпачи. Домакинът от центъра ни разказа много, насочваше ни и обясняваше как например да се държим с птиците, защо не е добре да ги доближаваме и т.н.

Площадката на покрива дава 360 градусова панорама. Видяхме дори пеликани, кацнали от другата страна на шосе Е87. Посока, в която едва ли щяхме да се сетим да погледнем, ако не ни бяха подсказали.

В сградата на разположение има тоалетна, барче плюс магазинче за сувенири и литература за пернатия свят на България. Ние се сдобихме с безценния „Полеви определител на птиците“, значка и книжка за един малък природолюбител на име Сашко.

Местата за ефектни снимки, къщичките за птици, безбройните обли камъчета по земята, пейките и сенчеста беседка, храстите с къпини по пътя ще запълнят останалото ви време.

Работното време на природозащитен център ПОДА:

 • от октомври до март – от 09:00 до 17:00
 • от април до септември – от 09:00 до 19:00

Вход:

 • Възрастни – 5 лева
 • Учащи – 2.5 лева
 • Деца в предучилищна възраст – безплатно
 • Членове – БДЗП
 • Лекция – 15 лева

След като разгледахме природозащитен център ПОДА, беше ред на зоната под моста. Освен двата понтона на водата, там има и зона с дървени пейки и барбекю. Долу има паркинг за инвалидни колички, може да се стигне с автомобил. Тоест, мястото е проходимо и за всички видове детски колички. (В самия наблюдателен център обаче до площадката на покрива водят стълби). Наблизо се виждат правоъгълни останки на постройка, вероятно кула. Те са покрити с растителност и не се забелязват обяснителни табели, за съжаление. Оказа се, че това местенце е подходящо за излети и семейни разходки. То е нещо като малък парк.

Вече на тръгване, до паркинга на Природозащитен център ПОДА видяхме табло за „Битката при Скафида“ (Скафида е река от миналото, за която не откриваме информация в сегашни дни). Благодарение на него разбрахме, че сме в района на еднa от големите битки, проведени в миналото между Българското царство и Византия през 14 век. Ще разкажем повече за това в статията ни за Дебелт – за огромната мрежа от свързани крепости в този район, които в миналото са пазили българските земи навътре в сушата.

Носете със себе си:

 • шапки и слънцезащита в летните жеги
 • вода
 • въдица, ако сте запален рибар. Имаше табели за спортен риболов
 • всичко за скара, ако решите да готвите и похапвате

Още гледки от ПОДА и околността:

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.