РАЙСКО СЛАДКО ОТ РАЙСКА ЯБЪЛКА – РЕЦЕПТА

Не обичате райски ябълки? Много обичате райски ябълки? И в двата случая сладкото от райски ябълки ще ви стане любимо. То е ароматно и нежно, с наситен вкус на коледни лакомства, каквито биха продавали в някое магазинче от любимите ни истории за Коледа, например. Поне аз така си го представям.

СЪСТАВКИ:

  • Един килограм твърди райски ябълки
  • Половин килограм захар
  • 3 гвоздейчета карамфил
  • 3 броя звездовиден анасон
  • ванилена захар – една кафена лъжичка

ПРИГОТВЯНЕ:

Първо трябва да обелим тънко корите на райските ябълки, след това да ги нарежем на малки парченца. Парченцата ще се свият съвсем малко, така че от големината им зависи вида на сладкото. Може и да се смелят, но по-вкусно става, когато в захарния сироп са потопени именно парченца.

Нарязаните парчета райска ябълка засипваме с половин килограм захар. Така те трябва да престоят 10-12 часа. Парчетата ще пуснат сок, а захарта ще се разтопи. След това е време да сготвим сладкото. Щом сместа заври, намаляваме силата на котлона до „слаб огън“ – при нас това две от девет степени на котлона. След 40 минути (сладкото трябва да е почти готово, тоест сиропа почти да прави „синджирче“, когато се изсипе от лъжицата) добавяме подправките и варим още десетина минути.

Сваляме тенджерата от котлона и оставяме сладкото да се охлади. Така подправките ще пуснат своя мирис и вкус. След някой и друг час изваждаме звездичките анасон и карамфилчетата и отново загряваме сладкото – този път, за да го затворим в бурканчета. Горещото сладко от райски ябълки сипваме в сухи, чисти буркани и обръщаме с капачката надолу.

От корите можем да си направим оцет, защото райските ябълки са богати на пектин. Просто ги слагаме в буркан, заливаме с чиста вода и добавяме две-три лъжици захар. След месец десертният оцет ще е готов – тогава прецеждаме и оставяме да отлежава още поне месец. Прави се също като оцета от обелки на обикновени ябълки:

Сладкото от райски ябълки е вълшебно за студените дни. Със своя ярък, топъл цвят и пикантен вкус ни зарежда с празнично настроение.

Весели празници и да ви е сладко!

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Снимки: Явор Радев

Пълнощастие 2022 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.