РАКИЯ С КОКИЧЕТА ПРИ НАСТИНКИ И ЗАВЕЯНОСТ

Може би защото вкъщи сме фенове на приказното и на фантастиката, много обичаме да забъркваме домашни мазила и тинктури. На вилата пък растат толкова много кокичета, че когато отидем там за Зарезан, се прибираме с цяла торба.

Тогава с Явор „забъркваме“ старата българска рецепта „ракия с кокичета“, която после ползваме за разтривки при настинки, при болки в мускулите, при отекли крака. Майка му и баща му също си правят. В интерес на истината, досега (вече трета година) сме ползвали тази тинктура само за мазане. Но кокичетата са в основата на лекарства срещу деменция и Алцхаймер, така че тази година ще я пробваме и на вкус, и ще проверим ще бъдат ли по-бистри умовете ни.

Тинктурата се приготвя много лесно. Съотношението е 10 свежи цвята кокиче на 100 мл домашна ракия.

Сложете колкото имате. Дори 100 милилитра ще стигнат за доста мазане – трябват ви две-три супени лъжици, за да разтриете краката си например. После обуйте чорапки и се завийте. Поспете. Когато се събудите, ще се чувствате значително по-добре.

Ние разтриваме при настинка краката, гърдите и гърба преди лягане. Дъщеря ни умира от смях, защото я е гъдел. Но кой българин не си спомня драскащите длани на бабите или дядовците си, които го разтриват с ракия.

Сложете колкото кокичета имате в съответното количество ракия. Захлупете буркана с капачка. В някои рецепти се препоръчва съда да бъде на слънце, в други на сянка. Ние не сме намерили разлика досега, но най-често буркана остава в шкафа 40 дни. Съветваме ви да напишете на капачката датата, на която да извадите с цедка кокичетата от ракията. Ако не го направим, ние с Явор забравяме кога трябва да стане това и започваме да гадаем.

Предполагам, че едно време хората са се ориентирали по народните празници – слагаш кокичетата на този ден и ги вадиш на еди-кой си. Същото си мисля и за броя цветове и милилитрите. Може би мярката е била по-произволна, например шепа кокичета и вместимостта на широко разпространен съд – кратунка, юзче, паница.

Природата и старите рецепти ни дават толкова много здраве. Още преди пролетта започваме с кокичетата в ракия.

Следва сиропът от форзиция.

Автор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

Пълнощастие 2020 © Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.