РЕЦЕПТА ЗА ДОМАШЕН ТОНИК

Много обичам газиран тоник – освежаващ и леко горчив. По-точно много обичах, докато не му промениха рецептата и махнаха от нея хинина, а след това замениха захарта с подсладител. Какви ли не марки тоник опитвахме с Явор, защото и той му е фен. За съжаление, напоследък газираните лимонено-нагарчащи безалкохолни напитки имат почти един и същи вкус – на лимонена киселина.

домашен тоник

Накрая реших да направя домашен тоник. От билкова аптека си купих хининова кора, корички от лайм, лимонена трева, взех си лимони и захар, и запретнах ръкави. От изброените съставки само хининовата кора е по-скъпа, но всъщност пакетче от 25 грама стига за малко повече от 7 дози. Грубо пресметнато, една доза сироп (около 700 милилитра) се разрежда в съотношение около 1:4 с газирана вода. Получава се около 3 и половина литра хубав, домашен тоник с цена около 6 лева за цялата доза, заедно с газираната вода. Не е по-скъп от купения, но е в пъти по-вкусен.

Ето я и рецептата, не е сложна:

НЕОБХОДИМИ СА:

  • Сокът на 1-2 лимона, може и повече.
  • 2 чаени чаши вода
  • 2 чаени лъжички суха кора от лайм
  • 2 чаени лъжички хининова кора (да не е на прах)
  • 2/3 чаена чаша лимонена трева
  • 1 ½ чаени чаши захар
  • 1 1/4 чаени лъжички лимонена киселина
домашен тоник, хинин

ПРИГОТВЯНЕ:

Изцеждам 1-2 лимона и прибавям сока им към водата, хининовата кора, коричките от лайм и лимонената трева в тенджера с капак. Ако имате домашни лимони, настържете им кората. Ако имате лайм и не ви се свиди – може да добавите сока му към съставките. Ако имате свежа лимонена трева – още по-добре. Но всичко това е по желание и ще направи вашия домашен тоник по-ароматен.

хининова кора

Щом сместа заври, намалявам котлона на слаб и оставям да къкри с капак към 40 минути.

Добавям захарта и лимонената киселина. Ако обичате сладичко, сместа търпи още малко захар, не повече от половин чаша. Варя още 5 минути.

Свалям от огъня и оставям да кисне още 20 минути, пак с похлупак. След това прецеждам и пресипвам в удобен стъклен съд. Съхранявам в хладилник задължително, иначе бързо ще вкисне. Ние изпиваме тоника за около седмица, ако сме само двама. Харесваме го добре изстуден, с ледена газирана вода и няколко ледчета.

домашен тоник

Носим си домашен тоник на разходка – сипвам малко сироп в термочаша и едва след като искам да пия от него, го разреждам със студена газирана вода. Има освежаващ, лееекичко горчив вкус. Не правете като мен глупостта да напълните термочаша с газирана напитка и да не я изпиете веднага, а да я носите в чантата си:)

ВНИМАНИЕ:

Тази напитка не е предназначена за деца и бременни жени!

Вие също не забравяйте, че този сироп съдържа хинин, затова не прекалявайте с него – не изпивайте цялото количество за един ден сами и не правете нова доза всеки ден. Препоръчителната доза при ползване на хининова кора на ден е 1 грам (не повече от 40 последователни дни), а в една доза сироп има около 3,6 грама. Тоест в един литър разреден сироп се съдържа въпросният един грам хининова кора. Не пийте самостоятелно повече от 1 литър домашен тоник на ден и не го пийте повече от 40 последователни дни.

Хининовата кора помага за успокояване на спазми, схващания и разширени вени, забавя сърдечния ритъм. Няма противопоказания.

Този сироп е изключително приятен за летните жеги. Пийте го с мярка и удоволствие!

Автор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев

Пълнощастие 2024 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.