САЛАТА ОТ ЛАТИНКА

Салатата от латинки се оказа наистина свежа и лятна. Напомня по нещо за салата снежанка – сигурно защото съдържа кисело мляко. Освен това латинката е много полезна: пълна е с антиоксиданти, с желязо и се води противотуморно средство. Помага при кашлица и потушава инфекциите.

Миналата година една пълзяща латинка ни уби почти цял ред с краставици в градината. Голяма мъка. Поради тази причина – къде на майтап, къде не – се зачудихме дали самата латинка не става за ядене. Така открихме салатата от латинка.

ПРОДУКТИ:

  • двайсетина листа и цветове от латинка
  • половин чаена чаша цедено кисело мляко + три супени лъжици зехтин
  • сол и черен пипер на вкус

ПРИГОТВЯНЕ:

Цеденото мляко може да се замени със заквасена сметана или майонеза, или смесица от тях. От това ще зависи колко лека ще стане салатата. Ясно е, че с майонеза ще бъде по-тежка. Аз понякога смесвам сметана с цедено мляко или добавям само лъжица майонеза (домашна, млечна).

Може да ви потрябва малко повече от цеденото мляко, в зависимост от големината на листата и колко цвята латинка сте набрали. Листата се поливат с вода. Те не могат да бъдат намокрени, частта с миенето им е забавна за децата. Може да ползвате само листа или само цветове, или смес от двете. Винаги е вкусно, но с цветовете е по-шарено.

Нарежете листата на тънко по дължина, нарежете и цветовете. Смесете с млечната добавка – кисело мляко/сметана/майонеза. Добавете зехтина или олио, плюс солта и черния пипер. Разбъркайте. Салатата е готова.

Може да си хапвате от нея веднага или да я оставите в хладилник ден-два. Свежа и лятна, полезна и нетрадиционна салатка, която понякога дори дава тема за разговор на масата, например с хора, които не познавате много добре.

Да ви е сладко!

Автор:Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

Пълнощастие 2023 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.