НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Самоводска чаршия във Велико Търново

Във Велико Търново има едно място, което много напомня на Етъра в Габрово, само че не е оградено и няма платен вход. Там, сред старовремските къщи можете да се разходите с децата си – улиците не са стръмни, има магазини за лакомства и занаятчийски местенца, има и заведения, и дори детска площадка в единия край.

Оказа се, че при посещенията ни в Търново многократно сме подминавали Самоводската чаршия. Тя се намира в центъра на града, но явно табелите не са успели да привлекат вниманието ни. Дори сега, търсейки специално чаршията, пропуснахме част от магазинчетата ѝ. Хубаво щеше да е Самоводската чаршия да е означена с цветна линия например, която да води не така целенасочените туристи.

УПЪТВАНИЯ:

Улицата на занаятите във Велико Търново, известна като Самоводска чаршия, е успоредна на главната улица на града – „Стефан Стамболов“. Ако идвате по булевард „Независимост“ и се движите в посока Царевец и Трапезица, булевардът ще премине в улица „Стефан Стамболов“. За ориентир за началото на Самоводската чершия може да ви послужи паметника на Стефан Стамболов или къщата с Маймунката малко преди него.

Ние оставихме колата си в платената зона на площад „Пенчо Славейков“, който е на не повече от 300 метра от началото на Самоводска чаршия. Другият край на чаршията е площад „Велчова завера“ – около него видяхме още платени места за паркиране.

Улиците, по които са разположени дюкянчетата на Самоводската чаршия са две: „Георги С. Раковски“, която преминава в улица „Капитан Георги Мамарчев“ (това е вуйчото на Раковски).

Има още поне една улица, по която да се разходите, докато сте там – те са разположени успоредно над улица „Раковски“ – например улица „Въстаническа“. Улиците не са стръмни, постлани са с калдъръм и са обградени със стари къщи. Дори магазинчетата и работилничките да са затворени, разходката ще си заслужава.

ИСТОРИЯ:

В миналото през пазарните дни на това място са идвали селяни от близкото село Самоводене, за да продават зеленчуци. В сегашният си вид чаршията била изградена през XX век. Днес на тази улица може да се посетят дюкяни, много подобни на тези в Етъра в Габрово.

Според таблото в началото на улицата, обектите на Самоводската чаршия са над 20. Когато ние я посетихме (април 2021), някои от тях не работеха заради Ковид кризата. Но, дори с по-малко работещи магазинчета, Чаршията на Търново ни изпрати с пълни торби

Макар да беше пролет, посещението на Самоводската чаршия ни носеше Коледно или може би просто празнично настроение. Помечтахме си да сме там по време на зимните празници, над нас да се стелят снежинки и да правим покупките си в тези вълшебни дюкянчета: най-музикалните грънци в грънчарница „Чупи-купи“, шарени захарни петлета, всякакви дървени фигурки, пумпалчета, здрави букови дъски за кухнята, занаятчийски ножове и какво ли още не. После да пийнем по кафе на пясък.

Красиви стълбички водят улица по-надолу, до централния булевард „Стефан Стамболов“, където има площадки за наблюдение над реката. Ако сте с деца, знаете че количките не вървят лесно по калдъръм, зависи от колелцата. Но улиците не са много дълги, има и пейки, така че децата няма да се уморят. Витрините на магазинчетата също ще ги мамят, а има и детска площадка в единия край на чаршията. Имайте предвид само, че по тези улици минават коли. Не оставяйте децата без надзор и вън, и в самите дюкянчета, където има възможности за много бели:) Но и за много мечти също.

Отидете на Самоводската чаршия в делник или празник, през който сезон имате път. Заведете децата си, заведете родителите си, заведете приятелите си чужденци. Купете си нещо, хапнете нещо, пийте кафе, снимайте се пред някоя от красивите къщи и помълчете пред гледката над Янтра.

Носете със себе си:

  • фотоапарат
  • пари в брой

Още гледки от Самоводска чаршия:

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Снимки: Явор Радев

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.