В световния ден на Ardbeg – за тъмните, мистериозни места, морски водовъртежи и опушено с торф уиски

Ежегодният Фестивал на музиката и малца на остров Айла – Feis Ile се провежда повече от 30 години. Последната събота на този фестивал е определена като Ден на Ardbeg, през който дестилерията е домакин на редица събития.

От 2012 година марката превръща този ден в световен празник на Ardbeg.

Тази събота, 3 юни 2017 година, за няколко часа след здрач бар Caldo беше шотландска земя. В знак на почит към морето, което заобикаля далечения дом на дестилерията Ardbeg, ние – ентусиастите и любопитните към историите за малца – се включихме в отпразнуването на световния ден на марката.

Лекторът за вечерта, Николай Нейков ни поведе към приключението с усмивка. Приключение, което може да бъде сравнено с любов от пръв поглед.

Опушеното уиски е страст, която или откриваш в себе си, или изобщо ти липсва – най-често без право на втори опит. Това уиски се помирисва още щом бутилката бъде отворена. Като дух от бутилка, ароматът, който се разнася във въздуха за едни е божествен, а други, които страстта към опушеното уиски не е докоснала, държи надалеч. Вкусът отново е двете крайности – за почитателите му великолепен, за други твърде специфичен. Въпросната опушеност се измерва в PPM (parts per million) съдържание на феноли, които идват от опушването на малца с торф.

Станах уиски фен благодарение именно на представителите на най-опушения остров в Шотладия – остров Айла (Islay).

Островът се намира на около 40 километра от бреговете на Ирландия и е роден дом на осем дестилерии. В южната му част се намира дестилерията Ardbeg (Ардбег), основана през 1815 година. Първоначално дестилерията произвежда  уиски Ardbeg, което е използвано за производството на смесени уискита (blend), а не като собствено такова. Производоството в дестилерията е прекъснато през 1981 година, и е възобновено частично през 1989 година. От 1997 година дестилерията е собственост на Glenmorangie.

Ние, празнуващите Денят на Ardbeg в бар Caldo, имахме възможност да дегустираме три отлични малца с доста екстремна градация в градусите. Започнахме стъпаловидно, от най-ниските:

  • Ardbeg 10YO

Купих си бутилка Ardbeg 10YO в деня, в който се роди моята дъщеря. Тогава я избрах „по картинката“ – прокелтската визия ми допадна, съдържанието още повече. Оттогава нашето приятелсто продължава и се затвърждава. Оказа се, че съм направил верен избор. Ardbeg 10YO може би е флагмана на дестилерията, удачен избор не само за запознаване с дестилерията Ardbeg, а и с торфените представители на остров Айла като цяло.

Ardbeg 10YO е обявено от Джим Мъри за световно уиски за 2008 година в неговата The Whisky Bible 2008. Бутилира се на 46 алкохолни градуса.

  • Ardbeg Uigeadail

Думата  Uigeadail произлиза от келтската дума за „тъмно и мистериозно място“. Кръстено е на езерото Loch Uigeadail, от което Ardbeg черпят водите за производството му.

Ardbeg Uigeadail е резултат на смесването между дестилат, отлежавал в бърбън бъчви и дестилат, отлежавал в бъчви от шери. Това уиски също е обявено от Джим Мъри за световно уиски, този път за 2009 година – в The Whisky Bible 2009. Бутилира се на 54,2 алкохолни градуса.

  • Ardbeg Corryvreckan

Ardbeg Corryvreckan е обявен е за „нaй-ceĸcи cĸoч“ в Шoтлaндия. Имeтo му идва от водовъртеж с името Corryvreckan, намиращ се на север от Айла, където caмo нaй-cмeлитe дръзват дa преминaт. За мястото има много легенди, една от които е легендата за Викингския принц Бреакан, който доказвал смелостта си, хвърляйки котва в него. Ardbeg Corryvreckan се бутилира на 57,1 алкохолни градуса.

Вижте видео, описващо легендата за водовъртежа:

Отличително за Ardbeg:

  • Името на Ardbeg  на келтски е Àirde Beaga.
  • За Ardbeg Airigh Nam Beist Джим Мъри пише: „На земята има само една дестилерия, която може да направи нещо толкова гигантско, но и толкова деликатно.“
  • От дестилерията Ardbeg са направили експеримент с уиски, отлежавало в космоса. Резултатът е Ardbeg Supernova 2015 – един от най-силно опушените уиски представители,  100PPM (фенолно съдържание, измерено в части на милион).
  • Може да станете „Ardbegians“, ако се  присъединете към някой от 130-те комитета по света. В тях членуват около 85 000 души.

https://www.ardbeg.com/join

Разгледайте лимитираните издания на Ardbeg, свързани с ежегодния Фестивал на музиката и малца на остров Айла. Те са наречени „Елементите на Айла“. Представителят на Ardbeg за тази година е AR9.

https://islay.com/

Тази година, на световния ден на Ardbeg дестилерията представи най-новото си лимитирано уиски – Ardbeg Kelpie. То отлежава в малки дъбови бъчви от черноморски дъб от Република Адигея. Името „Kelpie“ идва от легендарен воден демон, който според легендите живее в Атлантическия океан, край брега на остров Айла.

  • Още ароматни моменти от денят на Ardbeg в бар Caldo:

 

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Фотограф: Явор Радев

Comments are closed.