СИРОП ОТ СЛИВИ, РЕЦЕПТА от Пълнощастие

Сиропът от сливи може да не ви се струва особено модерен или впечатляващ, обаче е много лесен за правене, вкусен е и съдържа огромни количества витамин Ц. Сливите, или както повечето хора ги наричат – джанки – са сред най-често срещаните, ала подценени плодове.

сироп от сливи

Рядко някой ги яде, не се продават по магазините, а просто си капят по тротоарите и зарязаните дворове. Ако обаче ги съберете и си ги хапвате, ще забележите, че имате повече сили и настроение. Това е така, защото сливите съдържат безброй полезни вещества. Природата затова ни ги дава – да ги ядем, а не само да ги тъпчем или да правим от тях ракия.

Хубавият сироп от сливи, всъщност е компот от сливи. Не ви трябват соковарки, сокоизстисквачки и други уреди. Само тенджера, гевгир и котлонче.
Не препоръчваме да стерилизирате и пазите дълго този сиропо-сок. Той издържа около седмица-две в хладилник. Изпийте си го през лятото. За зимата има достатъчно други сиропи.

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ ЗА СИРОП ОТ СЛИВИ:

Това са нашите приблизителни мерки. Колкото повече сливи сложите, толкова по-гъст ще стане сиропа – като нектар. Ние харесваме нещо като рядък нектар и даже добавяме по малко водица при пиене.

  • 1/3 част сливи
  • 2/3 части вода
  • на 4-ри литра смес слагаме към една чаена чаша захар
сироп от сливи

ПРИГОТВЯНЕ НА СИРОПА ОТ СЛИВИ:

сироп от сливи

Количеството сливи зависи от големината на тенджерата, в която ще се прави сиропа. Преценете колко вода може да побере, без да е пълна до ръба. Сливите се измиват и толкова. Слагаме ги цели в тенджерата и ги заливаме с водата. Захлупваме тенджерата и чакаме да заври. Когато „кожата“ им започне да се отделя, спираме котлона и оставяме сместа да изстине.

сироп от сливи

След това прецеждаме през гевгир – обаче не ситен, такъв с дупчици. Ако дупките са малки, „месото“ на сливите ще стане фино смляно. Ако са по-едри, колкото детенце да бръкне в дупчиците, тогава после може да пасирате сместа, за да е по-еднородна. Костилките и „кожицата“ на сливите падат много лесно и, след малко разбъркване натискане, в гевгира остават само те. Отново връщаме в тенджерата, добавяме захарта и завираме, колкото тя да се стопи. Сипваме в буркани, обръщаме с капачките надолу и сме готови.

сироп от сливи

След изстиване, у дома съхраняваме нашия сироп от сливи в хладилника, нищо, че капачките са вакуумирани. Лято е и сокът няма да издържи горещините.

Сипваме си хладен сок с малко водица и лед, и си представяме как бабите ни се радват от небесата. Защото природата дава, дава – навсякъде капят сливи, черници, вишни, ябълки… а хората си купуват бутилирани сокчета. Срамът да се протегнем и да си откъснем от улично дърво, ни е завладял напълно – да не би някой да каже, че нямаме пари за пазар. Така че, пресрамете се и зарадвайте своите ангели, които ви гледат отгоре.

Нека ви е сладко!

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Снимки: Явор Радев

Пълнощастие 2022 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.