НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Статуята на Дядо Йоцо в Искърското дефиле

Урок по литература и родолюбие по пътя за Мездра.

Ако имате ученик вкъщи, непременно се отбийте до статуятана Вазовия герой Дядо Йоцо в Искърското дефиле. Имате ли повечко време, прочетете поне част от едноименния разказ на Вазов точно там. Сигурни сме, че не само на децата, на всички ще е по-интересно. Планините, реката ниско долу, безкрайното небе – ще са подобаващ фон за думите на Вазов и мислите, които те ще породят.

„…И той сядаше под церовете, слушаше как долу шуми Искърът…“

из „Дядо Йоцо гледа“

УПЪТВАНИЯ:

Ще трябва само да внимавате за отбивката, ако сте поели по пътя, следващ Искърското дефиле през Лакатник, гара Бов, Церово, Своге, Владо Тричков, София. Статуята  се намира между селата Елисейна и Оплетня, трябва да свиете към село Очиндол. След няколко живописни завои, на около километър-два ще видите крайната си цел. Статуята се намира в градината на крайпътно заведение, но е отдалечена и отделена от масите. Никой няма да ви тревожи. Пред нея има беседка, откъдето да се насладите на планините.

  • Паркингът пред и встрани на заведението е безплатен, побира ограничен брой автомобили.

ИСТОРИЯ:

По информация от мрежата:

Статуята на Вазовия герой Дядо Йоцо е висока около пет метра, изработена е от бял Врачански камък. Дело е на скулпторите Моника Игаренска и Георги Тишков, по идея на Огнян Петров, роден в близкото село Очиндол.

Ако беседката до статуята е заета, отидете на отсрещния склон. От дясната страна на паркинга отдалеч се виждат дърворезби на различни животни. Ако не приближите достатъчно, възможно е да ги сбъркате с живи. Горе, над дървените статуи има две пейки. Може да поседнете, да направите малък пикник със семейство – за възрастните има чудна гледка, а за малките доста дървени фигури за изследване:)

Децата и възрастните се радват на:

  • гледката на околните планини 
  • статуята на Дядо Йоцо
  • места за пикник
  • беседката до статуята
  • дърворезби на различни животни
  • гледката към Искърското дефиле

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Фотограф: Явор Радев

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.