НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Ступа София в покрайнините на село Плана

Ступата „София“ е изградена на плато в покрайнините на село Плана. Дестинацията e близка до София – село Плана, на около 30 километра в посока Самоков. 

УПЪТВАНИЯ:

Ако идвате от София, за да стигнете до ступа „София“  следвайте маршрута София – Бистрица – Железницапошосе 181. Щом подминете Железница, трябва да завиете наляво по шосето водещо към село Плана. То е разпределено е на няколко махали – Календерова,  Масова, Велчова, Бурназка, Турмачка, Новачка. Ступа „София“ се намира в покрайнините на  Турмачка махала.

Ступа София

Последните 200-300 метра от пътуването са на черен, еднопосочен път, малко неудобен ако се пресрещнат две коли. До ступата има малък паркинг. В близост до ступата има постройки в процес на довършване, подобни на санитарни помещения и места за приготвяне на храна. Платото е ветровито и през по-хладните месеци якетата са препоръчителни.

Ступа София

От платото в четирите посоки на света се разкрива невероятната гледка на планини: Стара Планина, Витоша и в далечината Рила и Пирин.

Untitled_Panorama1
Untitled_Panorama3

ИСТОРИЯ:

По информация от мрежата:

Ступата представлява будистки монумент, изразяващ мира, просперитета и хармонията, и изпълнява желанията на хората с добри намерения . Също така е и място за медитация.  Ступа „София“ е ступа на просветлението. Една от осемте основни вида ступи, свързани със събития от Живота на Буда. Символизира постигнатото от Буда на Просветление – природата на напълно пробудения ум.

Ступа София

Децата и възрастните се радват на:

  • гледката към околните планини – Стара Планина, Витоша и в далечината Рила и Пирин
  • ступата „София“
  • места за пикник

Още кадри от Ступа „София“:

Ступа София
Ступа София
Ступа София
Ступа София

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *