СУРВАКАРИ: село Богданов дол и село Лесковец

По традиция вечерта на 13 срещу 14 януари и на 14 януари през деня районът на Перник е завладян от обичаят „Сурва“.

Почти всяко село в региона има своя сурвакарска група. Екипът на Пълнощастие и Мое умно бебе, в лицето на нашето скромно семейство, тръгнахме към село Богданов дол.  Там предстоеше среща на сурвакарските групи  на село Богданов дол и на село Лесковец. Гугъл картите ни заведоха без проблеми до селото, а ние извадихме късмет да пристигнем точно за началото на ритуала. Нощта беше мразовита.

Когато присъствате на подобен сурвакарски обред, ви препоръчваме:

  • Oблечете се топло – с шапка и ръкавици.
  • Дрехи, които огънят няма да повреди непоправимо. Ако духа вятър, от огъня ще се разлитат много искри.

Ние носехме дишащи, планинарски якета и внимавахме.

  • Храна за пътуването обратно в колата. Много е приятно да похапнеш по пътя.
  • Топъл чай или вода – за всеки случай.
  • Фотоапарат, за да съхраните момента.

Първо видяхме коледната елха и много паркирали коли. Отдалеч се забелязваше огромната огнена клада, запалена на площада. Малко по-късно и факли озариха нощта, а във въздуха се разнесе екота от десетките звънци на звънчарите. Гласовете на звънци и чанове запяха с пълен глас. Воеводите на двете села, застанали най-отпред на сурвакарските групи, размениха ритуални думи и си обещаха да се срещнат отново през следващата година.  Тогава срещата ще е в село Лесковец – групите си разменят гостувания през годините.  След размяната на ритуалните слова, сурвакарите започнаха своя ритуален танц около огнената клада. Със своите страховити облекла и маски те гонеха злите сили вън от пределите на село Богданов дол и околностите.

На другия ден, 14 януари, сурвакарите от всяко село ще обикалят къщите и ще пожелават здраве и берекет на хората. Ще прогонят злите сили далеч от домовете.

Българските сурвакари от край време наричат:

Сурва, Сурва, нова (весела) година,
златен клас на нива,
червена ябълка в градина,
пълна къща с коприна,
жив и здрав и догодина,
догодина до амина!

Особено характерно за сурвакарите е разиграването на ритуала сватба, който включващ различни персонажи.

Вижте още кадри от вълшебната вечер:

Макар и без маски ние също се пречистихме от злите сили 🙂 за което много благодарим на сурвакарите от село Богаданов дол и село Лесковец.

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.