СУРВАКАРИ: село Лесковец и село Богданов дол

По традиция вечерта на 13 и 14 януари селата в Пернишко, Брезнишко, Радомирско, Земен и Ковачевци кънтят от обичая „Сурва“.

Почти всяко село в региона има своя сурвакарска група. Тази година посетихме село Лесковец, където предстоеше среща на сурвакарските групи на село Лесковец с тази на село Богданов дол. Миналата година бяхме на гости в Богданов дол, което е съвсем наблизо, така че маршрутът ни беше познат.

Времето беше по-меко от миналата година, а ние хем бяхме по-опитни и се бяхме облекли дебело, хем се сгряхме с бързо разчистване на място за паркиране. Хубаво е да сте половин час по-рано на мястото, за да намерите къде да оставите колата си и след това да заемете удобна позиция, за да наблюдавате ритуала.

Разчистването на снега ни позабави и тази година пропуснахме самата среща на двете сурвакарски групи. Празненството беше започнало и огромният огън вече гореше, хвърляйки рояци искри в тъмното небе над главите ни. Чановете пееха, а сурвакарите танцуваха около огъня.

СУРВА е задължително да се преживее. Невъзможно е да се пресъздадат звуците и гледките, ако не присъствате на място. Ако заведете детето си, непременно си вземете маска или някое и друго звънче. Характерния ритъм на чановете увлича и децата се радват да подскачат заедно със сурвакарите.

От село Лесковец са майсторите на сурвакарски маски Тодор Ранев, Малин Будинов, Петър Цветков. Ние имахме удоволствието да разгледаме отблизо маски на над 40 години, изработени от Тодор Ранев.

Злите сили в Лесковец гонеше и маската, която краси пощенската марка, посветена на 25-тия международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“.

Тази маска е изработена от майсторите на маски Владимир и Жан Генчови – Сергиеви.

Валидирана на 28 януари 2016 година в кметството на град Перник

художник: д-р Людмил Веселинов

тираж 10 500 броя

http://www.postcrossingbulgaria.bg

На 14 януари сурвакарите от всяко село обикалят къщите и пожелават здраве и берекет на хората, и прогонват злите сили далеч от домовете.

  • Снимки от празника „Сурва“ в село Лесковец.

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.