СУХ КВАС – РЕЦЕПТА на Славейков

Сух квас от пшенични трици с бира – съхраняваме го на сухо, в шкафа, а когато ни потрябва, го смесваме с вода и брашно, и след десетина часа до денонощие е готов за употреба.

Бяхме чували разкази за една от прапрабабите на дъщеря ни, как е сушила кваса на топченца, вместо да го подхранва постоянно. После попаднахме на рецептата за сух квас, описана в готварската книга на Петко Рачов Славейков, отпреди 150 години. Естествено, веднага решихме да опитаме как става и много ни хареса.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА СУХ КВАС:

  • 300 милилитра жива бира, но трябва да е хубава, истинска
  • 1-2 супени лъжици хмел
  • пшенични трици колкото поеме (около 3-4 супени лъжици)

ПРИГОТВЯНЕ НА СУХ КВАС:

Купихме си българска крафт бира. В стара енциклопедия за дома на Антон Делев имаше съвет как да познаем, че бирата е истинска: щом заври, парата трябва да мирише на хмел, а не на друго. Бирата, която купихме, миришеше точно на хмел.

Та, в бутилка хубава жива бира (ние използвахме българска крафт бира) трябва да варите парченцата хмел – на бавен огън и докато сместа се изпари до 1/3. Купихме хмел от билкова аптека. Според рецептата, течността трябва да се сгъсти. В нашия случай не стана гъста, просто съотношението течност и билка се промени. Грубо останаха 100 милилитра от бирата, другото се изпари.

След като поизстина, колкото да се пипа с ръце, в получената смес от хмел и поизпарена бира забъркахме пшеничните трици и криво-ляво направихме малки топчета. Славейков ги описва с размер на грошчета, при нас се получиха топчета колкото монета от един лев. Малко трудно става събирането на сместа на топче, защото няма какво да ги слепи. Ронеха се, но ние ползвахме хартия за печене и после събрахме всички „трошици“, не само получените топчета.

Мокрите топчета трябва да изсъхнат, желателно на слънце. Поради ред причини, ние ги сушихме на 50 градуса във фурната с включен вентилатор. За 2-3 часа бяха сухи, но ги оставихме върху хартията за печене за още дванайсет часа, преди да ги приберем в стъклен буркан.

Съхраняваме ги в буркан, затворен с капачка, в шкафа. Получи се количество сух квас, което после ползвахме на 3-4 пъти. Може и за повече хлябове да стигне, зависи и от големината на хлябовете. Този квас е силен, когато се събуди. Доста по-силен от обикновения квас, който подхранваме всеки ден.

ТРАДИЦИОННАТА НИ РЕЦЕПТА ЗА ХЛЯБ ИЗГЛЕЖДА ТАКА:

За да събудите сухия квас, в малко вода разтваряте 5–6 от изсушените топчета и една-две лъжици пълнозърнесто брашно. Затворете с марля или вълнен плат отгоре, за да диша. Ще видите мехурчета в сместа веднага след смесването. Квасът е готов за ползване след десетина часа докъм денонощие, зависи от сезона и топлината на стаята.

Ароматът на този квас е по-бирен (хмелов), но вкусът на хляба не е. Хлябът е особено вкусен на препечени филийки и втасва наистина добре. Дори първия път леко „преля“ от съда, в който оставихме тестото да се вдига.

За направата на хляба ползваме нашата дългогодишна, лесна рецепта. С този сух квас често правим и ябълков хляб, защото става още по-пухкав без допълнителни премесвания.

Когато ползвахме този сух квас за козунаци, не се получи толкова добре – имаше по-хлебен вид и вкус. Направихме и боза, и тя стана добра и пивка, макар да е необходимо да се разбие с пасатор, заради парченцата трици и хмел в кваса.

Ако не го изразходите, може да продължите да захранвате и използвате събудения квас като всеки друг квас. По-бирения му аромат се задържа до 2-3 седмици.

За нас сухият квас е безценен при пътуванията ни за повече време. Вече не се налага да носим буркан с квас в багажа, а само 5-6 сухи топчета. Събуждаме ги в първия ден след пристигането и имаме квас през цялата почивка.

Тук има още, изпитани от Пълнощастие рецепти за квас и домашна мая от книгата на Петко Рачов Славейков „Готварска книга или наставленія за всякаквы гостбы споредъ както гы правятъ въ Цариградъ и разны домашни справы / Събраны отъ разны книгы [от П. Р. Славейков]“, издадена през 1870 година. За нас те са истинско съкровище!

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Снимки: Явор Радев

Пълнощастие 2021 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.