ТРАХАНА СЪС СУДЖУК РЕЦЕПТА

Обичам ястия с трахана, напомнят ми за баба ми, която беше родена в Сакар планина. Тя си приготвяше сама сухата трахана, но аз така и не се сетих да науча рецептата, докато баба ми беше сред живите. Едва миналата година се сетих да разпитам една от племенниците на баба ми, моята леля Екатерина. Тя ми обясни подробно как се прави сухата трахана, но за всеки случай ми прати и готова, ако не смогна да направя.

Добре, че ми прати, защото не успях да си намеря трахановото биле (което май е див копър) и така приготвянето на суха трахана остана за идната есен. Но през зимата си хапвахме траханата на леля Катя, която наскоро се премести от града в селцето на бабиния ми род – Срем в Сакар планина. Жива и здрава да е на това вълшебно място!

Траханата е старо българско ястие, зимнина. Напомня на юфката и макаронените изделия, но за разлика от тях, съдържа доста зеленчуци и подправки, плюс една по-особена, която придава характерния вкус. Това е въпросното траханово биле.

Има хора, които ще ви обясняват как траханата била гръцка, че и турска, обаче вие ги питайте защо името ѝ тогава идва от българския език. Тарахана идва от троха – нещо, което е на трохи, натрошено. То си е чисто българско, чудесно ядене за зимата, все-още популярно сред българите в южната част на Балканите. Хубаво е, че домашна трахана може да се купи и аз горещо ви я препоръчвам. Домашна, задължително. Тя най-често съдържа доматки, чушки. Има и трахана с тиква. По принцип е достатъчно да се свари с малко мазнина и вода, и е готова за хапване. Баба ми така я готвеше. Претенциозните хора като мен, обаче, си добавят месце. Аз най-обичам трахана със суров суждук или кайма с подправки за суджук. Ето я и рецептата:

За три-четири порции:

  • 1 чаена чаша трахана
  • 1 суров суджук или 200 грама кайма, подправена с кимион, черен пипер и чубрица
  • 3 чаени чаши вода + половин за доливане
  • 1-2 супени лъжици мазнина по избор

Приготвяне:

Запържете нарязания на парчета суджук или направената на хапки кайма в мазнината. Добавете водата и траханата след това. Разбъркайте и варете без капак двайсетина минути на слаб котлон. Сместа трябва да къкри леко, а не да ври силно. Разбърквайте от време на време, за да не залепне траханата на дъното на тенджерката.

Траханата увира бързо, може да е готова и за петнайсетина минути. Ако водата се изпари, долейте малко. Манджичката ще стане по-гъста, след като я свалите от котлона.

Готовото ястие е вид каша, чиято гъстота варира според вкуса на готвача. Кашите са особено популярно българско ястие, знаете. Те са един вид аламинут – приготвят се бързо от налични продукти – сирене, суджук, лук, лапад, гъби – и брашно. Хапват се без хляб, но моята баба ми е разказвала, че и баницата е хапвала с хляб като малка, така че всичко е въпрос на имане и нямане.

Наесен, като изпробвам лично рецептата за суха трахана и най-вече като съм сигурна коя подправка се крие под тайнственото име „траханово биле“, ще я споделя с вас. Сигурна съм, че има много хора, които обичат трахана и биха си я приготвили за зимнина.

Да ви е сладко!

Автор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев

Пълнощастие 2020 © Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.