Фестивал за улични изкуства – 6Fest

На 14 май в Пловдив започва юбилейният десети Фестивал за улични изкуства 6Fest, който ще продължи до 29 май. Изданието е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата. 6Fest Х се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и Общинска фондация “Пловдив 2019”. Партньор на фестивала e Община Пловдив, благодарение на чието съдействие всички събития се провеждат на емблематични обществени места в Пловдив.

Това е най-голямото издание на 6Fest в цялата му история от 2017 г. насам – за първи път събитията продължават в 7 дни в три последователни седмици. За първи път 6Fest организира събития и извън централната част на Пловдив, за да стигне до по-широка публика и да допринесе за обогатяването на културния живот и в градските квартали.

  • Първите два фестивални дни са посветени на цирковите работилници. На 14 и 15 май базираната в Белгия българска артистка Надежда Гончева (Ащон Ка) ще проведе работилница за живи статуи в Пловдивски културен институт. В края на работилницата участниците ще се превърнат в живи статуи по главната улица на Пловдив “Княз Александър І” – от 18:00 до 19:00 ч. на 15 май. Пътуващ театър “Скрин” ще направи шест работилници на “Розариум” в парк “Отдих и култура” на 14 май от 11:00 до 18:00 ч. – за клоунада, жонглиране, пантомима, циркови куклени номера, акробатика и въртене на огън. Цирк “Играчка – Плачко” кани семействата с деца на две работилници на 15 май между 11:00 и 14:00 ч. в парк “Лаута” – за гигантски сапунени мехури и за моделиращи балони.

Фестивалът продължава на 20 май от 19:00 ч. на площад “Централен” с цирково-музикалния спектакъл “Ново кабаре” на Combino Project. Формацията е създадена от цирковия артист и музикант от Пловдив Dario Bulgario. 21 май започва още от сутринта с хип-хоп сцена и открити класове на четири популярни пловдивски групи за танци – The Center (Пловдив с гостуващо участие на групата от Велико Търново), Dance Home, Emotion Dance, Sleepwalkingz. Танцовите уроци ще се проведат от 11:00 до 17:00 ч. на Акведукта в парк “Бунарджика”.

  • За 21 май от 19:00 ч. е планирано и най-мащабното събитие от десетия 6Fest – това е танцово-карнавален парад, в който са поканени да се включат и пловдивчани и гостите на града, маскирани и облечени в карнавални и празнични костюми. Парадът ще бъде предвождан от Театър на огъня и сенките Fireter и техния 10-метров дракон, напътстван от артисти на кокили. В шествието ще се включат също така артисти на кокили, клоуни и мимове от Пътуващ театър “Скрин”. Като истински уличен парад ще има и музика от мобилно озвучаване. Маршрутът на парада е от жп гарата по ул. “Иван Вазов” – площад “Централен” – ул. “Княз Александър І” – Джумая Джамия. След края на парада, артистите от Пътуващ театър “Скрин” ще приканят публиката да гледа техния цирков спектакъл на ул. “Райко Даскалов”, пред бившата сграда на БНБ.
  • Програмата на 22 май започва отново с открит клас – по съвременен танц, с пловдивските хореографи Елена Здравкова (Танцово студио “Duende”) и Деница Гергиникова (Танцово студио “Пантарей”). Събитието е от 11:00 до 14:00 ч. на Голямата поляна на Младежки хълм.

6Fest ще има и международно участие, след дълго прекъсване поради пандемията. На 22 май от 14:00 до 16:00 ч. на Виенски павилион в Цар Симеонова градина ще гледаме клоунски пърформанс на Matthieu Schweisguth и групата му „Granula and co“.

За първи път на 6Fest ще участва и група за исторически възстановки – това е „Първи Италийски легион“ от Свищов. Групата ще представи антична възстановка на епизоди от тракийската епоха, римския имперски период и късната античност във Филипопол. Ще видим демонстрации на оръжие, облекла, марш, военни команди, древни ритуали и обичаи. Ще станем свидетели на гладиаторски битки с участието на няколко двойки различни типажи гладиатори. Групата ще започне представянето си в 17:00 ч. на 22 май на Небет тепе, след това ще направи парад по ул. “Съборна” в Стария град и главната ул. “Княз Александър І”. Финалната възстановка ще бъде на площад “Централен” и Римски форум Север и Запад.

  • Последните два дни от фестивала са отново посветени на работилниците. На 28 и 29 май на Виенски павилион в Цар Симеонова градина Fireter ще проведат работилница, посветена на популярни и зрелищни карнавални практики – паради и процесии, подвижни конструкции и др. В края на двудневната работилница участниците ще представят общ парад пред публика – на 29 май от 21:00 ч. в Цар Симеонова градина.

На 29 май 2022 г. от 16:00 до 17:00 ч. Театър “Хамелеон” кани семейства с деца на работилница за изработване на импровизирани театрални кукли от различни материали. Всяко дете ще може да си тръгне с кукла. Работилницата ще се проведе в Дондуковата градина на ул. „Христо Г. Данов“.

Всички събития от фестивала са с вход свободен. За част от работилниците се изисква предварително записване на желаещите.

Comments are closed.