Фолклорния събор – От браздата до софрата

На 14 август/събота/ 2021 година от 15:00 часа на откритата сцена в двора на кметството в с. Пещера, община Земен ще се проведе второто издание на Фолклорния събор „От браздата до софрата“.

Целта на събора е да се пресъздаде духа на жътвата, вършитбата и замесването на обреден хляб. Този празник има за цел поддържане на народните обичаи с цел съхраняване на националното ни културно богатство в неговото многообразие.

Идеята е да се издирят, съхранят и популяризират обредите, песните и самото приготвяне на хляба, да се запознае младото поколение, че „по голям от хляба няма” т.е да се покажат жътварските обреди и песни, приготвянето на обредния хляб като свещен ритуал.Във фолклорния събор участват индивидуални изпълнители, така и колективи за автентичен фолклор, пресъздаващи обреди свързани със зажънване,вършитба и обредно месене на хляб, няма възрастови ограничения.

Съборът е разделен в три категории:

  • Представяне на традиционни обреди-работа на нивата и жътва, замесване и др.
  • Жътварски песни и приказки.
  • Обредни хлябове.

Събора е без конкурсен характер. Изпълнители не заплащат такса участие. Всички индивидуални участници получават грамота, а групите плакет и сувенир.

Събитието ще бъде съпътствано с отбелязване на 120-та годишнина от рождението на един от създателите на читалището в с. Пещера – Крюгер Николов Джорнилов. Включването на негови снимки в дигиталния архив на Държавен архив – Перник и националния тематичен сайт „фотоАрхив.bg“ на Държавна агенция „Архиви“ се е случило благодарение на предадените чрез читалището документи от наследниците.

Фестивалът се организира от НЧ „Крюгер Николов-1922г.“, Кметство Пещера и с подкрепата на община Земен

Във фолклорният фестивал ще се включат около 240 участника, от 3 области – Кюстендил,Благоевград и Перник, 7 общини -Самоков, Благоевград, Брезник, Кюстендил, Радомир, Земен, Перник. Представители на народни читалища, НПО организации. Общо 18 формации и индивидуални изпълнители.

  • Информация – „Култура“ Перник

Comments are closed.