НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Чуйте звъна на старата часовникова кула в град Ракитово

Ако сте близо до Велинград и тръгнете през планините към Батак, или ако пътувате към Цигов чарк, не подминавайте град Ракитово.

УПЪТВАНИЯ:

Табелата на влизане сама ще ви подсети за старата Часовникова кула, сгушена в планината в самия край на градчето. До нея най-лесно ще стигнете, следвайки пътя Велинград – Цигов чарк по шосе 376.

Ракитово е разположенo в югоизточната част на Чепинската котловина в Западните Родопи. Името му идва от върбата Ракита, която е растяла по бреговете на преминаващата през града Стара река. Най-близките населени места до града са Костандово, Дорково, Велинград, Цигов чарк и Батак.

145-годишния символ на града продължава да отчита времето с ясен звън. Ние чухме отбелязването на четвърт час.

До подножието на височината Бърдо, където се намира кулата, лесно се стига с автомобил, обособен паркинг няма.

ИСТОРИЯ:

  • По информация от мрежата:

Часовниковата кула е един от запазените паметници, представители на възрожденската архитектура в Ракитово, един от символите на града. Изградена е от камъни през 1872 година. Висока е около 19 метра, с дебелина на стените 0,8 метра. Тя има четириъгална основа с големи фаски, благодарение на които са се получили осемте ъгъла.  Върхът, където е часовниковия механизъм, е дървен и също има осмоъгълна форма.

Има изградена алея, по която се изкачите до кулата в подножието на хълма. На нас толкова ни хареса старата часовникова кула, че оставихме там една от къщичките на феи.

КЪЩИТЕ НА ФЕИТЕ ДО ЧАСОВНИКОВАТА КУЛА В РАКИТОВО

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Пети конен полк в Брезник

Comments are closed.