ЧЕТИРИ СЪВЕТА ЗА ПЪЛНОЩАСТИЕ ОТ… един музикант, съвременен философ и естет, комуто и мизантропията, и филантропията не са съвсем чужди

автор: Свилен Стефанов

DSC_0752

  • ЕДНО: Саморефлексия (или наблюдение на нещата вътре в себе си, един вид самоанализ; бел.ред.):

Старай се да намираш време по-често да оставаш насаме с мислите си. Всъщност, винаги е много по-добре, когато не просто „влизаш“ в състояние на саморефлексия, а буквално изпадаш в такова. Когато саморефлексията „ти дойде на гости“ неканена, сякаш тя е най-ползотворна. Често влизането в диалог със себе си би могло да е проблематично, дори би трябвало да е. Щастието, придобито в резултат от осъзнаването на собствените недостатъци и интенцията (интенция – стремеж за осъществяване на някаква предварително замислена цел; бел.ред.) за тяхното преодоляване, са много по-автентични и ценни от безметежното им пренебрегване и „пързаляне“ по повърхността на ежедневието. Това може и да звучи малко контраинтуитивно (обратното на интуитивно; бел.ред.).

  • ДВЕ: Непредубеденост:

Необоснованата предубеденост и тесногръдието са врагове на прогреса в какъвто и да било аспект – най-вече по отношение на придобиването на знание и постигането на щастие. Те често провокират несъстоятелна агресия. Безропотното спазване на глупави или неадекватни спрямо „настоящето“ традиции – само в името на това, че са традиции – е нерационално. Често трамплин към по-голямо щастие се оказват идеи и концепции, стрували ни се недопустими в контекста на възпитанието и зоната ни на комфорт. Непредубедеността и широкият светоглед са подстъпи към щастливия живот.

DSC_0156

  • ТРИ: Грижа:

Грижи се за близките си, за себе си и за всички онези, които заслужават усилията и старанието ти. Не поставяй собственото си щастие над това на останалите и не позволявай на никого да заскобява щастието на близките ти и твоето в името на своето собствено.
Грижата за себе си е ключ към щастието. Всеки, който не може да е щастлив със себе си, не би могъл да бъде източник и/или приемник на грижа и щастие за и от другиго.
Грижата за любими и достойни хора е сигурен път към непосредствено и чисто (лишено от „примеси“) щастие.
Грижата често изисква предприемането на действия срещу хора, които злоупотребяват с властта и положението си. Те заслужават наказание и то не бива да им бъде спестявано. Ако всеки се грижи за себе си и близките си по начин, който не ощетява други хора, светът би бил по-щастливо място.

  • ЧЕТИРИ: Индивидуалност:

Постигането на щастие е строго индивидуален процес. Изобщо, достигането до консенсус относно това какво точно е „щастие“ е особено проблематично. Тоест, този съвет бих могъл да обясня с думите: дайте сами на себе си своите 4 съвета за щастие.

DSC_0600

Казвам се Свилен Стефанов. Басист съм в бандата „Taking Heed” и едни от най-прекрасните ми спомени са свързани с етапи от развитието на групата. Студент съм по Философия и скоро завършвам. Имам хъски, което е безкрайно обичливо и прави страхотни бели – и на двамата ни се нравят среднощните разходки през зимата.
Щастливи отрязъци от време са онези, в които сам успявам да следвам гореописаните „съвети“, редом с още някои, които са тема на друг разговор. Винаги съм смятал, а и опитът ми го потвърждава, че добър подход в трудна ситуация е да се дистанцираш от своята пряка въвлеченост в проблема и да си представиш, че най-скъпият ти човек е изпаднал в бедата. Често онова, което бихме посъветвали скъп нам човек не се припокрива с онова, което самите ние бихме направили в същата ситуация. Хубаво е човек да съветва себе си така, както би съветвал приятелите си (и обратното). Ненавиждам хора, които смятат себе си за превъзхождащи останалите, без това действително да е така – например с интелектуално, физическо, духовно, социално развитие. Обичам близките ми хора – онези, на чиято подкрепа разчитам безусловно и на които се опитвам да отвръщам само с добрина. Обичам музиката и споделям позицията на доста философи и мислители, че именно на нея се полага да бъде на върха в йерархията на изкуствата, поради безпрецедентната й автентичност и първичност. Поради способността й да надскача пределите на разума и на езика, и да въздейства непосредствено върху човешката природа. Смятам, че тя също е огромен източник на щастие за мен – освен всичко казано, тя ме е срещнала с някои от най-важните хора в досега извървяния ми път.
Личностните ми достойнства са на фронтове, различни от музикалния и крайните им цели често биха могли да бъдат сведени до създаването на красиви и приятни усещания у близки хора. За културно значими смятам най-вече онези постижения, които съм направил не индивидуално, а редом с останалите членове на Taking Heed. Например, реализирането на проекта „Taking Heed: Концертът“, сингъла ни „Искам (още време с теб)“ и последния ни сингъл „Струва си, не мислиш ли?“.

В този ред на мисли, на 22.02.17 с Taking Heed празнуваме своя 6-ти рожден ден в Sofia Live Club, заедно с Airbag. Очертава се голям купон, подготовката вече кипи. Ще има изненади и ще се радваме да видим колкото се може повече от вас там!

Ето и линк към събитието:

https://www.facebook.com/events/

Taking Heed:
Facebook page: https://www.facebook.com/taking.heed

DSC_0033

Снимки: личен архив Свилен Стефанов
© Копирането на статията е възможно само със съгласието на автора Свилен Стефанов и на Пълнощастие

Comments are closed.