ЧЕТИРИ СЪВЕТА ЗА ПЪЛНОЩАСТИЕ ОТ… един българин, вдъхновил засаждането над 170 000 дървета в България

  • ЕДНО: Избери да си щастлив!

Да, точно така, щастието е въпрос на избор! Ще дам един лесен пример – футболен мач Левски-ЦСКА, един от отборите печели, друг губи, следователно 1 милион души са щастливи и 1 милион нещастни, а събитието е едно. Не външните събития определят нашето щастие, а това как реагираме на тях. Реакцията ни се определя от това в какво вярваме, какви са нашите убеждения. Имате възможност да променяте убежденията си, защото не сте ги избрали Вие, а родителите, учителите и обществото. С убеждения от типа „няма пълно щастие“, „животът е труден“ и т.н винаги ще реагирате на събитията около Вас така, че да си ги затвърдите. Запитайте се: всички хора ли биха реагирали като мен на онова, което се случва в живота ми? Дали някои не биха се надсмели на онова, което мен ме измъчва? Защо не изберете днес убеждения, които да Ви служат? Аз Ви казвам – ЛЕСНО Е ДА СИ ЩАСТЛИВ! И ВСИЧКО СЕ СЛУЧВА ЗА ВАШЕ ДОБРО! Ако промените начина, по който гледате на света, то целия свят се променя!

  • ДВЕ: Постави си цели и се развивай!

Усещането за развитие, за растеж, за успех са в основата на щастието. Ако не знаете къде отивате, винаги ще стигнете другаде. Поставете си цели – те са мечти с краен срок. Всички успели хора имат цели. Успехът за мен е прогресивна реализация на достоен идеал, далеч не говорим само за пари или материални неща. Учете по нещо ново всеки ден, четете и/или гледайте интересни неща в интернет, пътувайте, ако можете, общувайте с повече хора – така ще учите нови неща, ще разширявате кръгозора си, а усещането за развитие и растеж ще Ви носи удовлетворение и щастие. Помнете, че ако не сте щастливи по пътя, дори да постигнете милион цели, те няма да направят щастлив – радостен за малко да, но трайно щастлив не. Пътят по който се движите, за да постигнете тези цели, човекът който ставате, за да постигнете целите си – усещането за цел и посока, то Ви носи щастие. Винаги имайте цели – нови, по-големи, предизвикващи Ви да станете по-добър, да растете, да повишите самооценката си и стойността си – и така да бъдете щастлив!

  • ТРИ: Осъзнавай, че си жив. Осъзнай, че ще умреш!

Животът е непредвидимо кратък, ако осъзнаваме по-често (например по 1-2 пъти на ден), че рано или късно ще си отидем, че днес не са се събудили десетки милиони хора по света. Ако наистина осъзнаем, че рано или късно ще напуснем тази Земя, тогава в нас се случват промени – спираме да отлагаме, започваме да оценяваме всеки момент като специален, страхът изчезва, навлизаме един покой и смирение, които са тук и сега. Всеки път, когато видите часовник, се замислете – това е нов миг, никога не съм го живял преди. Почувствайте радостта от живота, усмихвайте се и се насладете на този миг, на Живота, почувствайте се щастливи!

  • ЧЕТИРИ: Бъди благодарен! Учи се от децата!

Винаги има за какво да сме благодарни: за живота, за близките, приятелите, слънцето, усмивките, здравето, храната, тялото ни, в което милиарди клетки работят съвършено, за успехите, неуспехите (които са опит), удобствата, течащата вода. Когато си благодарен, не може да изпитваш страх, гняв, стрес. Буквално променяш своята физиология и структура на невроните в мозъка. Ако всеки ден целенасочено упражняваш чувството да си благодарен за няколко минути – само след няколко седмици ще настъпят промени в начина ти на възприятие, които ще те направят по-щастлив. Учете се от децата – вижте те как се радват на всичко, как всичко ги изумява, как са благодарни за всяка мушичка, за всяко камъче, за всеки миг, за всяка игра, всяка усмивка… и СА ЩАСТЛИВИ!

Аз съм Никола Рахнев, на 33 години и съм щастлив да бъда причината да се засадят над 170 000 дървета за България. Живея вдъхновено и щастливо, правя най-доброто, на което съм способен във всички области на живота и не спирам да се развива.

Първоначално се развива изцяло в социалната мрежа Facebook като в представите на създателя на инициативата, ако се натрупат достатъчно хора зад една добра идея ще се намерят фирми, които биха искали да определят себе си като социално отговорни и биха пренасочили част от рекламните си бюджети в посока засаждане на дървета.

След десетина отказа и няколко неуспешни опита, създателят на инициативата не се отказва, а намира възможност в един проект на италианската фондация Unhate, който проект с подкрепата на общността и чрез гласуване печелят 🙂 ! Със спечелената малка сума пари и с добавени малко лични средства, през 2013 г. стартира реалното засаждане на дървета и оттогава това е един непрекъснат процес, в който към момента имаме засадени и подарени над 170 000 нови дървета за България.

http://gorata.bg/

https://www.facebook.com/100000.GORA/

Comments are closed.