ЧЕТИРИ СЪВЕТА ЗА ПЪЛНОЩАСТИЕ ОТ… едно момиче с лилава коса, песен на уста и мечти пред обектива

автор: Моника Павлова

13942689_932980586828851_1100613433_n

ЕДНО: ЦЕНИ МАЛКИТЕ НЕЩА В ЖИВОТА!

Точно там е магията на човешкото съществуване и основната причина да открия себе си именно зад обектива. Фотоапаратът може да отвори очите ти за неща, които без него не би си направил труда да видиш. Може да те накара да погледнеш на човек от друга перспектива, да видиш доброто в него, да го опознаеш, дори без да си говорите. Ако пък случайно не ти се намира фотоапарат под ръка, разчитай на собственото си мислене и емоционална нагласа. Нищо не е грозно, стига да го погледнеш от правилния ъгъл. Красотата е навсякъде около нас – в цигарения дим, който идва от съседната маса в кафенето, в есенния листопад, в морския бриз, в едно „приятен ден, обичам те“, в онази правилно поставена запетая, която понякога спасява животи, и т.н. Ето тези малки, но големи неща сеят смисъла на нашия живот. Просто се огледай!

ДВЕ: ЗАТВОРИ ОЧИТЕ И УШИТЕ СИ ЗА НЕГАТИВНИ ХОРА И СИТУАЦИИ!

Всеки ден чуваме поне по един човек (било то вкъщи, в метрото, в офиса, в училище или където и да е), който вечно търси „обратната страна“ на монетата. Онази, негативната, за която друг пък дори не би се сетил. Ако вали – защо вали, ако е топло – защо е топло… Така де, в крайна сметка дори времето навън е въпрос на вътрешна нагласа. А ако не са метереологичните условия, ще е онзи автобус, който все ти затваря под носа и оттам целият ти ден се срива и губиш желание и мотивация да свършиш каквото и да било. Или часовникът в понеделник сутрин, който всеки ден те разделя с любимата възглавница. Или всяка друга също толкова незначителна ситуация, с която се сблъскваме всеки ден. Отвори очите и съзнанието си за важните и добри неща, които те съпътстват ежеминутно. Ако ставаш рано, мисли си за онзи изгрев, който ще имаш възможността да видиш, или за кафето, което ще можеш пръв да сервираш на любимите си хора.

13933499_932980590162184_1957588183_n

ТРИ: ГЛЕДАЙ НАПРЕД, ВЯРВАЙ В МЕЧТИТЕ СИ И ГИ ГОНИ ДОКРАЙ!

Всичко е в твоите две ръце. Амбиция, хъс, желание, трудолюбие… – част от основните съставки на рецептата за сигурен успех, независимо с какво се занимаваш. Да разчиташ и зависиш от другите също не е добра идея. Все пак, дори собствената ти сянка те напуска, когато останеш сам с мрака. А още от деца тетрисът ни научи, че когато се опиташ да се впишеш, просто ще изчезнеш. И най-вече: прави каквото правиш С ЛЮБОВ (и няма да ти се наложи да работиш и един ден в живота си). Няма невъзможни неща, но и няма магически пръчици, с които да ги постигнем за секунди. Магията е вътре в нас, победата – също!

ЧЕТИРИ: БЪДИ СЕБЕ СИ и стой далеч от „модните тенденции“!

И под „модни тенденции“ имам предвид онези клиширани скучни течения, които в един момент заливат половината свят за известен период от време, в който всеки гледа да бъде като някой друг (било то на външен вид, музикален стил, а дори и на мислене). Е, недей. Бъди това, което искаш да бъдеш, това, което ти е отвътре. Бъди промяната, която искаш да видиш в света. Слушай музиката, която харесваш и не се страхувай да го (по)казваш. Ако ти се носят скъсани дънки, носи ги, но не защото това има по магазините, а защото просто ти харесва как ти стоят. И да, „бъди себе си“ е банална фраза, но осмелиш ли се да си различен и да приемаш евентуалната критика с усмивка – няма по-голямо щастие от това!

13977830_932980873495489_1259200061_o

Моника Павлова (или Crystal Ice) е завършила Испанска филология, а наскоро и магистратура по „Приложна лингвистика“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Извън това е работещо момиче, човек на изкуството и любител на хубавата музика. Моника е всичко онова, описано по-горе: различна, вярваща в мечтите си, с отворено съзнание за позитивни емоции, заобиколена от страхотни хора и верни приятели, и не на последно място – ВЯРВАЩА в онези малки, но ценни неща, които правят света едно по-добро и вдъхновяващо място.

https://www.facebook.com/CrystalIcePhotography/

13941122_932981736828736_2047443752_n

Снимки: личен архив Моника Павлова
© Копирането на статията е възможно само със съгласието на автора Моника Павлова и на Пълнощастие.

Comments are closed.