ЧЕТИРИ СЪВЕТА ЗА ПЪЛНОЩАСТИЕ ОТ… едно клонящо към оптимизма момиче, което обича музиката, хората, Италия и иска да вярва в чудеса…

автор: Яница Бояджиева

278479_3495481197890_291988560_o

ЕДНО: Харесвай се!

Неслучайно поставям този съвет на почетното първо място. Независимо от това какво си постигнал и какви грешки си допуснал, независимо дори от това доколко твоите близки те оценяват и уважават, абсолютно нито частица от всичко това няма значение, ако ти самият не обичаш, харесваш и цениш себе си. Всички сме чували изрази като: „Обичай себе си, за да те обичат и другите”, „Помогни си сам, за да ти помогне и Господ” и т.н. В тях има огромна доза истина. Замисли се – ако ти не се чувстваш добре, ако не се грижиш за собственото си здравословно, финансово и всякакво друго състояние, ако не си спокоен и уверен в себе си, ако не си в хармония със себе си, няма как да достигнеш подобно ниво на взаимоотношения и с другите хора. Обичай се – ти си прекрасен човек, каквато е, вярвам, изконната същност на всички човеци по света. Не си нито по-малко, нито повече от кралица Елизабет II, Анджелина Джоли или Михаел Шумахер. Ти си уникален и това е безценно и необходимо – ти внасяш цвят и разнообразие сред останалите, затова просто бъди себе си!

ДВЕ: Живей без очаквания!

Един от най-големите пропуски, които често допускаме, е именно в това да очакваме някой да направи (или да не направи) нещо или дадена ситуация да се развие по точно определен начин. Това обаче проправя една перфектна пътечка към мрачния свят на разочарованията. Колко пъти ти се е случвало да се нахъсваш и с цялото си съзнание да си представяш как нещо ще се случи по даден начин и, ако това не стане, сякаш светът се сгромолясва върху теб? Това важи с още по-голяма сила, когато става дума за това да подхождаш към определена личност с очаквания. „Очаквах, че той ще ми звънне/пише”, „Мислех, че ще успея от първия път”… И тук, след първия срив/провал/издънка, си казваш, че явно не е било писано, явно нищо няма да се получи, явно не го заслужаваш… и махаш примирено с ръка. Не! Именно когато подхождаш с отворени обятия, но без задни помисли за това как се очаква в твоето или нечие съзнание да се развие ситуацията, си готов да се радваш пълноценно на всеки хубав миг и леко да приемаш несгодите, които неминуемо се случват от време на време – било то и дори само за да напомнят, че природата винаги знае как да създава баланс във всичко.

13701234_10206395345354609_2920009498233616603_o

ТРИ: Бъди тук и сега!

Вярвам, че Буда го е казал много правилно и мъдро: „Не живей в миналото, не мечтай за бъдещето, концентрирай се върху настоящия момент”. Истината е съвсем простичка – не можеш да върнеш времето назад (освен ако вече не си създал машина на времето) – миналото си е минало. Не можеш да предвидиш и бъдещето (освен ако не разполагаш с необходимите за това заложби), следователно няма смисъл да се притесняваш за него. Единственото, което имаш в момента, е… ами този момент. Затова го грабни, направи всичко възможно да го изживееш по най-готиния начин, радвай му се искрено, бъди кретивен и го направи дори още по-хубав.

Тук вмъквам една подточка – независимо за кое историческо време става дума, не взимай нещата прекалено присърце. Така рискуваш да преживяваш хиляди драми, да лекуваш хиляди рани и да преодоляваш хиляди неволи. Или както англичаните правилно казват: “Don’t trouble trouble until trouble troubles you”! 🙂

ЧЕТИРИ: Открий страстта си!

Както всеки уважаващ себе си готвач би изтъкнал, че тайната на изкуството да сътворяваш божествени деликатеси се крие в подправките, така и един от основните ключове за истинското щастие е в това да следваш страстта си – без значение от чуждото мнение, без значение кой ще те подкрепи, без значение колко път ще трябва да извървиш и без значение колко нелеко ще е приключението. Ако истински харесваш да правиш нещо, бъди убеден, че именно то е твоята мисия. Да, напълно възможно и прекрасно е, ако ти се удават няколко работи, но колкото по-съсредоточен си върху едно нещо в един момент, толкова по-голям е шансът да станеш по-добър в него, да постигаш по-големи успехи и да се чувстваш по-удовлетворен. Конфуций има една страхотна мисъл по темата: „Намери си работа, която ти харесва, и никога няма да ти се налага да работиш”.

Е, какво чакаш? 🙂

13247825_10206006059182698_440966349703735687_o

Яница Бояджиева е на 24 години, журналист по образование и призвание, мечтател по себеусещане и musicaholic по душа. От години се интересува от световните и българските тенденции в музикалния бизнес и вярва, че красивата музика има своето бъдеще!

11223966_10204386616257637_3498323534415433385_n

Снимки: личен архив Яница Бояджиева
© Копирането на статията е възможно само със съгласието на автора Яница Бояджиева и на Пълнощастие.

Comments are closed.