МОЯТА ЛЮБИМА ДРЕХА… e шопската носия на Елин-Пелиновата Елка

Когато бях малка, на всички празници в града ни имаше концерт с участието на танцовия състав от читалището в Златица. За мен танците им бяха дори повече от празник, бяха изживяване, което помня до днес. Най-често танцьорите излизаха именно такава шопска носия, с която ме виждате на снимката. Винаги ги гледах с възхищение. Не само заради уменията им в танците, а и заради дрехите. Още в детството ми се влюбих в бялата риза и тъмния сукман, изкусно извезан със сърма.

фотограф Радослав Първанов

…Толкова величествено и гордо изглеждаха момичетата облечени в нея, а съчетани и с финеса на танца… В детските ми очи те изглеждаха магически, приказни!

Много години мечтаех да се видя в такава носия и затова съм още по-щастлива, че имам възможност да я покажа и на вас чрез фотографския проект на Радослав Първанов, „Аз съм Българка!“.

Казвам се Цветелина Джоголанова, на 32 години. Горда майка съм на двама сина – Николай на 8 и Станислав на 3 години. По образование съм счетоводител, но по призвание съм човек на изкуството. Занимавам се с фотография, изработка на бижута, а понякога се изявявам като модел, но само за добри каузи, не заради реклама или облаги. Хората ме определят най-често като открита и пряма, аз се определям като грижовна и заангажирана. Към какво ли? Към всичко!

Любимият ми автор е Елин Пелин. Когато чета любимата си повест „Гераците“, винаги си представям, че една от героините – Елка – е облечена именно в такава шопска носия.

фотограф Радослав Първанов

Усещането при носенето на носията е хем приятно, хем те държи нащрек. Памучната риза, леко боцкащия допир от истинската вълна ни помага да разберем дали благата на съвремието не са ни изнежили прекалено. Докато съм с носията, все си мисля, че това е усещала всяка една жена, което е носела такава шопска дреха навремето.

фотограф Радослав Първанов

фотограф Радослав Първанов

ЧЕТИРИ СЪВЕТА ЗА ПЪЛНОЩАСТИЕ ОТ… една българка с красиво лице, сръчни ръце и бърз ум, която знае и 2, и 200

ОЩЕ ОТ ПЪЛНОЩАСТИЕ

МОЯТА ЛЮБИМА ДРЕХА…на Петър Дамянов от „Белодрешко... Казвам се Петър Дамянов и съм от с. Каравелово, близо до Карлово. Обличам и нося с гордост вече 39 години кукурската носия. Ръководител съм на кукерс...
МОЯТА ЛЮБИМА ДРЕХА… е носията ми на тупанджия... автор: Богомил Боянов Аз съм Богомил Боянов, на 55 години съм и управлявам собствен бизнес. От дете съм запален сурвакар, а от повече от ...
МОЯТА ЛЮБИМА ДРЕХА… е моята носия от Средногорието... Когато облякох за първи път народна носия се почувствах уникално индивидуална, изведнъж разчупвайки общоприетите модни решения видях във външния израз...
МОЯТА ЛЮБИМА ДРЕХА… е моето първо шопско менте или... Моята любима дреха е българската народна носия, по-конкретно първия ми шопски елек. Той е подарък от моите родители. Именно с него заснех първия си ви...

Comments are closed.