ЩИПКИ: „Обувките на Лили“ на Евгения Войнова

Жанр на книгата, заглавие. Имаше ли работни заглавия и какви бяха те?

Детската приказка в рими „Обувките на Лили“ е от онези истории, които си идват с името. Нямаше никакви други работни варианти. Цялата случка беше заключена в тези три думи. От мен като автор се искаше само да отворя вратата на шкафа, в който живеят обувките на Лили.

А защо избрах името Лили? Така ми прозвуча в главата още първия път и реших да го оставя.

Опиши с една дума главния герой/герои.

Не бих могла с една дума.

Главните герои в тази книга са всички обувки на Лили – момиченце, което наскоро се е сдобило с братче. Именно обувките превеждат малките читатели през непознатия път на ситуацията „бебе вкъщи“, водейки спорове помежду си и споделяйки своите вълнения, съмнения и страхове. Това е моята препратка към емоциите, които бушуват във всички деца, на които им предстои такава важна и толкова хубава промяна – появата на нов член в семейството. Момент, в който децата често се губят – имат свои страхове, изпитват непознати чувства. Идеята на книгата е да им помогне да осъзнаят красивата страна на такова събитие, като преминат през познати и истински за тях неща – сезони и преживявания, малки детайли от ежедневието, което, до голяма степен, ще се промени.

Изречението, което най-добре описва настроението на книжката:

Ценното на тази история е, че събужда различни чувства – започва с комичен и закачлив диалог между обувките в един шкаф и достига до съкровено осъзнаване на реалността, на дома и семейството, на пътя, който предстои. Съответно, настроението се мени – започваш да я четеш с усмивка, а накрая преглъщаш топката, застанала в гърлото ти.

Това е история за красивата надежда в отношенията между братя и сестри, между малки и големи. История за приемане и грижа, за заедност.

Изречението, което най-добре описва конфликта:

Как Лили ще им се любува,

ако въобще не ги обува?

Това е чисто изпитание!

Нуждаеха се от внимание.

Откъс, който най-добре описва действията на главния герой:

Това е моментът, в който Лили отваря вратите на шкафа и вместо да отговори на очакванията на обувките – да избере някой чифт от тях, оставя вътре две малки бебешки обувчици, напълно непознати за обитателите на шкафа. И паниката започва…

Вратата бавно се отвори,

а Лили, без да проговори,

грижливо най-отпред постави

едни обувчици лилави…

Откъс, който най-добре описва реалността или времето/мястото на историята:Във шкафа са се настанили
И спят обувките на Лили.

…………………………….

Светът им е съвсем потаен.

За нас – невидим и незнаен.

Вълнуват ги различни теми –

за тях все важни и големи:

какво е времето? Вали ли?

Кои ще си обуе Лили?

Най-вдъхващото обич изречение в книжката според теб:

Безспорно, това е финалното изречение и преходът към него:

Не ги будете, нека спят.

Подготвят се за дълъг път.

Те трябва да събират сили,

за да поемат с нас и Лили

и да оставят отпечатък

по пътя си оттук нататък…“

……………………………..

„По своя път, по пътя нов,

те имат нужда от любов…“

Книжката дава на читателя:

Смея да твърдя, че тази приказка в рими дава всичко това на читателя:

На първо място има вълнение – обувките са истински развълнувани, доста са емоционални, вдъхновяват се от развоя на събитията, смело преминават през първоначалния шок.

Има мъдрост – те мъдро проумяват смисъла, с който идва всеки нов член на семейството.

Има веселие – диалозите и реакциите на обувките предизвикват смях, докато те са изправени пред най-голямото си приключение – появата на бебе в къщата.

Така стигнахме до обичта. Обичта е навсякъде, особено на финала.

Бих добавила думите „изненада“, „страх“, „несигурност“, „нежност“, „осъзнатост“, „съпреживяване“ – те също присъстват под една или друга форма. Точно заради богатия набор от различни емоции и усещания, тази книга успява да въздейства.

Кой известен актьор си представяш в главната роля/роли?

Трудна работа е да изиграеш ляв пантоф…

Песен, която би избрал за „саундтрак“ на книжката?

Ритъмът на сърцето – това е подходящият саундтрак. Има книги, които трябва да се четат в тишина.

ЕДНА ЛЮБОПИТНА ИСТОРИЯ:

Зад книгите, които правя, освен огромна любов, често стои и моят непремерен ентусиазъм.

Когато написах текста за „Обувките на Лили“, така ясно си представях героите, че ми се прииска да ги материализирам. А героите бяха… обувки. Обувки, но с характер…

Съвсем точно си представях и Лили, въпреки че тя не присъства като образ никъде в илюстрациите. Нейната роля в приказката е хем ключова, хем деликатна. Лицето ѝ присъстваше в съзнанието ми – виждах я ясно и знаех точно какви обувки биха подхождали именно на това момиченце.

Преди да нарисувам илюстрациите, започнах да купувам детски обувки – рових в сайтове, посещавах магазини, търсех точните обувки от всеки вид, който беше намерил място в историята. Виждах ги във въображението си, знаех как трябва да изглеждат, знаех, че ще ги „разпозная“, когато ги видя.

Седмици наред купувах детски обувки – едни одобрявах, други – не. Прерових и десетки чужди сайтове за детски обувки, съответно замесих приятели, живеещи в чужбина, които ги поръчваха оттам и ми ги носеха.

Бебешките обувчици ме затрудниха най-много. Търсех съвършените. Сдобих се с няколко чифта, но все не разпознавах точните. Накрая ги открих, но бяха сини…

А в текста бяха лилави!

Благодарение на ентусиазма ми станаха точно каквито искам – съвършените лилави бебешки обувки. Иначе казано – боядисах ги. Нямаше нищо, което да ме спре да получа ТОЧНИТЕ бебешки обувчици – тези на новороденото братче на Лили.

Ето, че бях събрала пълната колекция от обувки! В продължение на дни изработвах собственоръчно очи, носове, усти, биберони (за бебешките). Направих стотици очи и усти от полимерна глина, докато не „прогледнат“ с онзи поглед, с който ме гледаха някъде от самата ми същност.

На първата среща на книгата с публика виждах как децата искрено се забавляват с обувките на Лили. Родителите ги снимаха до тях, някои деца направо събуваха своите обувки и настояваха да им обуят „от тези, с очите“, други не искаха да си тръгнат само с книга, а и с чифт весели обувки… Беше забавно, каквато беше и целта ми, разбира се – една по-различна среща между децата и героите от книгата.

Разказвам всичко това, за да ви кажа, че ентусиазмът винаги помага. Той коства време, енергия и средства, но толкова добре се вписва в това, което правиш с отдаденост и обич!

Разбира се, само ентусиазъм не е достатъчен. Трябва и нещо зад него, което да го оправдае.

Пазя всички реални обувки на Лили. И тези на бебето в книгата.

От останалите подарявах с най-голяма радост на деца на приятели. В ателието ми още има няколко чифта детски и бебешки обувки – чисто нови, непокътнати. Знам, че и те ще си намерят точните крачета и ще поемат „по своя път, по пътя нов…“.

Децата имат нужда от любов.

Автор: Евгения Войнова

Снимки: Личен архив – Евгения Войнова

Пълнощастие 2024 © Всички права запазени.

Comments are closed.