НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Язовир Бегуновци близо до Брезник

Едва на десетина километра от Брезник и на 30-тина от Перник се намира язовир Бегуновци. На брега му има беседки, а край язовирната стена – ресторантче с гледка към водата.

Пътувахме семейно към Църногорския манастир , когато забелязахме този неголям язовир и се отбихме да го разгледаме.

язовир бегуновци

УПЪТВАНИЯ:

По шосе 8114: Брезник – Бегуновци, язовирът се пада ваше ляво преди да влезете в село Бегуновци. Има две отбивки с черен път. Първата отбивка води към частта с бунгала, които не знаем дали работят. Тя е малко по-далеч от водата и според нас от онази страна е по-спокойно край брега.

Ние първо се колебаехме дали да се отбием, затова завихме по втората отбивка. Черният път е проходим за всякакъв вид автомобили, макар да е тесен. От тази страна на водата пътят минава съвсем близо до няколкото беседки и стига до паркинга на ресторант „Рибката“.

На срещуположния бряг се виждаха споменатите вече дървени бунгала, но не проверихме какви са условията за тяхното ползване. Там има още от дървените беседки – като тази, в която поседнахме за да погледаме водата и да похапнем. От нашата страна беше по-шумно. Минаваха доста коли и АТВ-та, а в ресторантчето имаше сватба. По черния път се вдигаше доста прахоляк.

язовир бегуновци

Къпането и риболовът беше забранен с табела, но в язовира имаше доста риба. Виждахме я как подскача под обедното слънце.

ИСТОРИЯ:

По информация от мрежата:

 Има стари сведения за бял амур, шаран. По непотвърдени данни през 2017-та е имало проект за изграждането на рибарник там, който е бил спрян.

При нашето посещение (лято 2018-та) не видяхме рибари, но преди явно е имало платен риболов с табела, която се е виждала още от шосето. Бунгалата също отдалеч изглеждаха празни.

Беседките са хубави, бреговете не са стръмни, а гледката е прекрасна. Докато седяхме в беседката, във водата се премятаха големи риби а над язовира на няколко пъти прелетя голяма, водоплаваща птица, която приличаше на чапла. Хубаво е, че дори да не си носите храна, може да разчитате на ресторантчето.

Децата и възрастните се радват на:

  • Водната шир и ниските брегове
  • Беседки около язовира
  • Ресторант
язовир бегуновци

Носете със себе си:

  • защита от кърлежи – в района може да пасат селскостопански животни
  • слънцезащита в летните жеги
  • защита от комари привечер
  • питейна вода

Молим ви след това да отнесете сметта си с вас. Мястото беше чисто, нека да остане такова.

Още гледки от Язовир Бегуновци:

язовир бегуновци
язовир бегуновци
язовир бегуновци
язовир бегуновци

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.