IV-ти Национален фестивал на маскарадните игри „На гости у Шопско“

Над 35 групи от цялата страна ще дефилират на 15 и 16 февруари (събота и неделя) на градския стадион в Елин Пелин пред жителите и гостите на общината. За първа година фестивалът ще бъде двудневен, поради големия интерес и гостоприемството на шопите.

Фестивалът ще се проведе на на стадиона* в град Елин Пелин. Той е с конкурсен характер и в него ще вземат участие маскарадни групи от цялата страна.

Бел.ред. * името на стадиона е „Левски“. Ако идвате от село Мусачево или гара „Елин Пелин пътят ви е по шосе 105 (улица „България“), а от село Григорево е по улица „Климент Охридски“.

През 2018 година във второто издание на възродения национален фестивал на маскарадните игри „На гости у Шопско“ посрещнахме 8 групи. През 2019 година броят им се удвои до 16, а през тази година ще бъдем домакини на мащабен фестивал с над 1800 участници от 35 кукерски и сурвакарски групи.

Поканени са групи от: кукери, сурвакари, джамали, деведжии, бабугери, старци и други. Те трябва да представят маскарадната традиция, характерна за своя регион (селище), включваща типични за местната обредна култура специфики:

  • Представяне на моменти от маскарадна традиция, включващи обредни действия, словесни, музикални и пластични форми;
  • Типични персонажи;
  • Традиционни маски и костюми.

Времетраене на конкурсната програма на групите:

  • Представянето на групата трябва да бъде в рамките на 10 минути, а броя на участниците във всяка отделна група до 50 души.

Маскарадните групи ще бъдат оценявани от жури, съставено от български етнолози и фолклористи, които ще присъдят наградите от името на организаторите.

Програма:

  • Събота – 15 февруари от 11:30 часа на стадион „Левски“
  • Неделя – 16 февруари от 09:30 часа на стадион „Левски“

Целта на фестивала е да представи многообразието на маскарадната традиция в България, свързана със зимните и пролетните празници; да съдейства за поддържането и за предаването от поколение на поколение на местните обредни игри с маски; да популяризира маскарадната традиция от различни региони на страната.

Елате на стадиона, за да видите кукерите, които ще „разтресат земята“ у Шопско, за да изгоним злото, за да пребъде доброто, за здраве, благоденствие и благодат във всеки български дом!

  • Информация: община Елин Пелин

Comments are closed.