MАРМАЛАД ОТ МУШМУЛИ, РЕЦЕПТА от Пълнощастие

Мушмулите са безкрайно полезни, обаче са малко неудобни за ядене. Чакаме ги да омекнат, после ги белим и плюем многобройните костилки… Толкова сме разглезени с удобна и вкусна храна, че често мушмулите така си изгниват в купата.

А те са толкова богати на витамин C и B, на минерали! Регулират кръвната захар, успокояват нервната система, подобряват храносмилането и отделителната система… Всъщност, мушмулите и отварата от листата им действат благотворно на цялото тяло, но ние не ги ядем.

Ето защо тази година решихме да пробваме да ги направим на мармалад, вместо пак да ги хвърляме. После се оказа, че този мармалад се прави много лесно, а вкусът му взима всичко най-добро от мушмулите. Превъзходен е!

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ ЗА МАРМАЛАДА:

Понеже голяма част от плода е ципа и костилки, действаме на око, с опитване. Ние ще споделим нашите мерки:

  • 1 купа мушмули (в нашата имаше около килограм или 1,5 литра, ако мерим в течности)
  • вода, колкото да стане рядка каша (чаена чаша или две)
  • захар на вкус (ние сложихме една чаена чаша)
  • лимонтозу (1 пакетче, може и по-малко, защото плодът съдържа винена киселина)

ПРИГОТВЯНЕ НА МАРМАЛАДА:

Накисваме мушмулите във вода, за да се поизмият и започваме да ги белим от ципата. Това е цапаща работа, доста пипкава, но една купа се бели бързо, ако сте двама. После добавяте вода и намачквате обелените мушмули, така че да станат на каша. Кашата прехвърляте в едра цедка и започвате с лъжица да я натискате през цедката – трябва да се отдели месестата част на мушмулата от костилките. Отново може да добавите малко вода, ако претриването върви трудно.

Накрая остават семките, покрити с каша, но няма как да я отмиете докрай. Сложете остатъка за тор в градината, направете го на квас за пиене или го сварете като отвара, пак за пиене.

Претритата каша от мушмули се изсипва в тава за печене, като се добавя захар на вкус. Печем мармалада на 160 градуса по Целзий и от време на време разбъркваме. Готов е, когато следата от лъжицата, с която разбъркваме, остане като пътечка. Тогава добавяме лимонената киселина, пак разбъркваме и оставяме още пет минутки, за да се разтворят кристалчетата.

У дома загряваме бурканчета във фурната, за да се стерилизират. После ги пълним с горещ мармалад и обръщаме с капачките надолу. Не варим допълнително бурканчетата.

Мармаладът от мушмули ни стана истински любим. Удивително е как ни дава най-любимото и полезното от мушмулите, но без неудобния начин на хапване на тези прекрасни, последни за годината плодове.

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Снимки: Явор Радев

Пълнощастие 2021 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.