Ozric Tentacles или Underground-ът на Underground-а с концерт на 18 април в София

Една от най – емблематичните британски прогресив спейс рок / сайкъделик групи се завръща в България през 2024 година по покана на Wrong Fest. Вторият концерт на Ед Уин и компания ще се състои на 18 април в Bar Singles, а Early Bird билети на цена от 40 лева са в продажба в мрежата на Epay.Go.

Ozric Tentacles е psychedelic / space rock / ambient / trance формация от Съмърсет, Англия, чието начало започва в далечната 1983г с 6-часова вечерна джем импровизация на сцената на свободния фестивал Stonehenge. Според Ед Уин, който е и едиснтвеният останал оригинален член на групата, „Ozric“ е древното име за „Свещенна Енергия“, а „Tentacles“ (пипала) е „просто глупава дума, която реших да сложа накрая”.

Mузиката им е намерилa своя път към сърцата на хипита, електронни музикални ентусиасти, метълисти, PSY-транс маниаци, прогресив фанатици, та дори и на откачалки, които са станали жертви на отвличания от извънземни. Естествено, възможно е и да има няколко нормални човека в този списък.

Ozric Tentacles имат зад гърба си 17 студийни албума и още толкова компилации, EP-та и албуми на живо, като са продали повече от милион копия, без подкрепата на голям лейбъл. Дори обратното – бягат от това, създавайки малка звукозапизна компания, за да не ограничават музиката си, както правят големите. Групата е привлякла вниманието на феновете със своя стил, уникални изпълнения на живо, използващи мощта на синтезатори, китари и семплери, както и аудиовизуални ефекти, интегрирани светлини и проекторни цветни и психаделични визии.

Музиката на Ozric Tentacles е силно повлияна от Steve Hillage и GONG, но те успяват да създадат, съхранят и шлифоват свой стил чрез комплексни аранжиментите и философия. Усещат се силно елементите на funk и jazz fusion-а, прогресив рока, dub / reggae, както и амбиент и всичко това е преплетено с електронни елементи, PSY-trance и техно. Бандата е призната като една от най -влиятелните за фестивалната сцена и култура в Обединеното Кралство и тяхното развитие е тясно свързано с участията им на Glastonbury Festival.

След първия си концерт в България в Club Mixtape 5 през 2016-a година, Ozric Tentacles направиха тригодишна пауза, като Ед Уин се фокусира върху Nodens Ictus, негов електронен страничен проект. Ед се завърна към работатати си с Ozrics през 2019 година, а техният 16-ти студиен албум, Space for the Earth, излезе през 2020 година.

През 2021 година и началото на 2022 година Ед и Сайлъс Уин направиха турне като Ozric Tentacles Electronic, впускайки се в съвместно пътуване из Обединеното кралство с друга космическа рок група GONG през есента на 2022 година.

Ozric Tentacles издадоха своя 17-ти студиен албум, Lotus Unfolding, през октомври 2023 година и в годината на своята 40-та годишнина отново са готови за турне като пълнокръвна група на живо.

  • Информация – Wrong Fest

Comments are closed.