НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Цари Мали Град край Белчин

Цари Mали град се намира на хълма Св.Спас, разположен по билото на Верила планина. Сравнително близо до София – на около 55 километра в посока Самоков. В селото има и минерални басейни.  

цари мали град

УПЪТВАНИЯ:

Най-бързият маршрут е София – Бистрица – Железница – Ковачевци – Поповяне -Алино – Белчински бани. От кръстовището на Балчински бани със село Белчин завивате надясно, ако идвате от София. Още докато пътувате, ще сте забелязали хълма Св.Спас и релсите на фуникуляра.

В селото може да оставите колата си на паркинга на комплекса или по централните улици, ако местата там са заети. Щом стигнете до площадче с паметник от дясната ви страна, завивате наляво и пак продължавате направо. Ще видите първия паркинг и ако има свободни места, служителите ще ви пуснат през бариерата и до паркинга, намиращ се непосредствено до долната станция на фуникуляра и църквата света Петка. Ако на паркингите няма места и се наложи да паркирате по централната улица, няма да спестите таксата за паркинг. За радост, цената за престой на автомобил не беше повече от 2 лева за деня.

ИСТОРИЯ:

Цари Мали град е късноантична крепост. Разположена е на хълма Св. Спас в планината Верила, над село Белчин, община Самоков. Най-ранни следи от човешка дейност на хълма Св. Спас се датират към ранножелязната епоха (VIII – VI в.пр.Хр.). Открити са множество ями с култов характер, което предполага, че на мястото може би е имало светилище. Комплексът „Цари Мали град“ е открит официално на 18 юли 2013 година. Той включва късноантична крепост, църковен ансамбъл, зони за отдих и спорт.

Мястото е удивително, съчетава в себе си древни руини и пикник поляни. Има забавления за цялото семейство – безплатен въжен мост, безплатни люлки и катерушки, беседки, пейки и какво ли не още. За да стигнете до платото, където са разположени крепостта Св.Спас“ и атракционите, избирате да се качите пеша или да чакате на опашката за фуникуляра. Гледката от хълма, върху който се намира крепостта е много красива и заслужава да бъде посетена през всеки сезон. 

Разходката до Цари Мали град беше едно от първите ни пътешествия с детска количка, след като станахме родители. Качихме се догоре пеша, защото опашката беше огромна. Горе е по-хладно заради височината, не пропускайте да си носите връхни дрехи. Не тръгвайте нагоре без вода и някаква храна. Няма да има откъде да си купите.

Летем в горичката около крепостта се намират диви ягоди. В по-закътаните местенца има комари, носете си репелент, ако разпънете бивак там.

Полезно е още да знаете:

Panorama
 • Зимно рабoтно време на комплекса важи за периода 01.11. – 31.03. През седмицата крепостта и фуникуляра са отворени от 09:00 до 16:30 часа. През уикендите от 09:00 до 17:30 часа. Последни посетители се допускат от сряда до петък до 16:00ч, събота и неделя – до 17:00ч. Поляните, катерушките и въжения мост нямат работно време.
 • Лятното рабoтно време на комплекса е в периода 01.04 до 31.10. През седмицата е отворено от 09:00 до 17:30 часа. През уикендите от 09:00 до 18:30 часа. Последни посетители се допускат от сряда до петък до 17:00ч, събота и неделя – до 18:00ч.
 • Релсовата кабинка (Фуникуляр – кабинков лифт, който се движи по релса) побира осем човека, изкачва се и слиза до върха за шест минути. Билетът включва и вход за крепостта. Поради малкия капацитет на кабината, в топлите месеци опашката от желаещи е дълга.
 • Фуникулярът има едночасова обедна почивка от 12.00 до 13.00 часа.
 • Екопътеката е дълга около километър – изкачвал съм я, бутайки бебешка количка, така че не е непреодолимо препятствие. По цялата й дължина има пейки и беседки.
 • Стигнете ли платото, идва забавната част. За любознателните: възстановената крепост, с възможност за разглеждане и на кулите. Там е изложена малка част от откритите при разкопките на района артефакти: керамика, монети от различни периоди, многообразни войнски принадлежности, както и малка колесница. На една от кулите има възстановени отбранителни съоръжения. В двора на крепостта е изложен макет на крепостта – така, както е изглеждала в миналото.
 • Отвъд крепостните стени се намира стометров въжен мост – задължително е да се опита. Това със сигурност е една от най-любимите атракции на всеки посетител, независимо от възрастта му.
 • Следват детските площадки, многобройни беседки и маси с пейки, пръснати по цялата територия на комплекса.
 • Дори да не сте отишли за да си направите пикник, добре е да носите вода и храна. На платото досега не са се продавали храни и напитки.
IMG_9872

Децата и възрастните се радват на:

 • гледката от крепостта: околните планини
 • екопътеката с дървени пейки и беседки
 • възстановените крепостни стени
 • фуникулярът
 • възможността да разгледате околността с далекоглед или да направите панорамни снимки
 • музей в кулите с откритите при разкопките на района артефакти
 • пейки и беседки за релакс
 • кулите на крепостната стена
 • въженият мост
 • детските площадки
 • алеите за разходка около крепостта
panorama–2

Снимки от Цари Mали град:

IMG_6184
IMG_8655
IMG_9847
IMG_9908
IMG_5952
IMG_5956
IMG_5958
IMG_9914
IMG_6013
IMG_6019
IMG_6022
IMG_6154
IMG_9839
IMG_8769
IMG_8762
IMG_8744

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *