НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Църногорски манастир „Св.св. Козма и Дамян“

С радост виждаме втори манастир близо до София, по който се работи усилено, землището и сградите му се облагородяват, за да се превърне в притегателен център за всички хора в околността. Дано са повече от два! След Кремиковския манастир, сърцата ни грабна и Църногорският манастир „Св.св. Козма и Дамян“.

Многократно опожаряван, разрушаван и отново възстановяван, Църногорският манастир „Св.св. Козма и Дамян и отрадията на поляните край него винаги са привличали народ. Там е имало голямо пазарище за околността, деца на бедни семейства са почивали безплатно, а преди 89-та година сградите му за жалост са загубили духовното си предназначение. Мястото е било лагер за масово задържане, почивен дом, детски лагер…

Ето защо възхищението и радостта ни от сегашното му възраждане са толкова големи! Благодарение на усилията на монасите, на мястото на поруганите постройки днес има красив манастир, който не е загубил историческия си облик. Има стопанство, произвеждащо природосъобразни продукти и звън на камбани оглася ширналите се край манастира земи!

Отидете в Църногорския манастир близо до Брезник и село Гигинци и със сигурност ще се връщате неведнъж там!

УПЪТВАНИЯ:

  • Църногорският манастир се намира  на 16-тина километра от Брезник и на около 33 километра от Перник. Ние пътувахме от София, затова избрахме най-краткия според нас път по шосе 638: София-Божурище-Пожарево-Росоман-Златуша-Делян-Бабица-Брезник. След това поехме по шосе 8114 в посока Брезник-Бегуновци. След края на Бегуновци завихме към село Непразненци. И на финала по шосе 605: Непразненци-Гигинци-Църногорският манастир. Общо изминахме около 55 километра в едната посока – според нас до манастира се стига лесно и бързо по хубав път.
  • Прибрахме се по пътя, който минава през Перник: Шосе 605: Гигинци-Непразненци-Ноевци-Ярджиловци-Богданов дол-Батановци. Завихме по Европейски път Е871 (известен и като Подбалкански път) до Перник. Накрая по автомагистрала Струма (А3) Перник-София. Този маршрут е малко под 70 километра, дори по-хубав като че ли от предишния.
  • Ако обичате да спирате по пътя, по шосе 638 може да се отбиете и до язовир Пожарево. В град Брезник пък шосето минава край възстановената арка на Пети конен полк, също може да си налеете малко „Желязна вода“. След това по шосе 8114 има възможност да се отбиете до още един язовир – този на Бегуновци.

От село Гигинци асфалтов път води до вратите на манастира. Църногорският манастир се намира в полите на връх Тумба в планината Черна гора. Черна гора е книжовното име на планината, докато името в местния изговор е Църна гора.

Мястото може да се опише само с една дума *ОТРАДИЯ.

  • *ОТРАДИЯ  Високо, открито, просторно място с хубава трева и хубав въздух.

Поне от година се канехме да се разходим до манастира, но в избора ни все надделяваха други места. Едва сега разбираме, че не е трябвало да отлагаме. Мястото има спираща дъха красота, планинска прохлада, свеж въздух, удобно придвижване, историческа ценност и най-важното – духовно значение. Монасите на този манастир ни показват как онова величие, що е било преди, може да бъде издигнато от руините и пепелта, и пак да сбира българите!

ИСТОРИЯ:

Пълното име на манастира е Църногорски манастир „Св.св. *Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян Асийски“, известен е и като Гигински манастир.

  • *Братята  Козма и Дамян са назовани от църквата „безсребреници“, защото били надарени с чудотворна целителна сила, но не взимали от излекуваните нито пари, нито дарове.

По информация от мрежата:

Според исторически сведения и направените археологически разкопки се смята, че първите манастирски постройки датират от XI—XII век, те са се намирали в местността „Китка“ в подножието на връх Тумба. От това време са намерени останки от правоъгълно монашеско крило на манастира и на правоъгълна защитна кула. През османското владичество манастира неколкократно е бил разрушаван. Последно е бил възстановен от хилендарски монаси от Света гора. Те открили *аязмо с лековита вода близо до сегашните постройки на манастира и решили да преместят манастира до него.

  • *Аязмо е водоизточник, който се намира край свещен за християнството обект – храм, манастир.

Въпросният водоизточник се намира в югоизточния край на манастира и представлява кладенец, в който целогодишно извира вода. Направените изследвания показват, че водата е годна за пиене. Единственото отклонение от нормите е слабо изразеното наличие на повече желязо, което може би е характерно за Брезнишкия регион.

В наши дни в  двора на манастира са изградени нова камбанария, църквите, чешми. Изградена е и крепостна стена. Дворът е покрит с хубав плочник, има зеленина, пейки и беседки, където да поседнете. Има много за разглеждане и възхищение, а децата ще потичат на воля. Камбанарията се извисява над хълмовете и сградите. Ние имахме късмета да чуем концерта на камбаните по време на Църногорския събор.

https://www.youtube.com/

Пред манастира има гостилница, където да похапнете биволска и свинска скара от манастира. Няма нужда да пътувате до съседни държави за вкусно и качествено месо:) Има безброй поляни, където да си направите пикник. В манастира има чешма, ако сте жадни или сте привършили запасите си. Има и тоалетни.

Манастирът предлага нощувки.

Ние посетихме Църногорския манастир по време на “Църногорски събор” – в сърцето на Граово. Чудесно събитие, което смятаме да не пропускаме в годините напред и дори обмисляме на следващия събор да преспим там, за да останем повече време. Бяхме впечатлени от стриктната организация, от усмихнатите хора, които работеха за събора и от всички участници в него – самодейните и професионални фолклорни състави, изложителите на животни и стока, лакомствата и сувенирите. Окосените поляни бяха оградени и превърнати в паркинг, колите бяха любезно насочвани. Дъщеря ни се радваше на българските овчарски кучета, кончетата, овцете и козите, кравите. Ние бяхме впечатлени от монасите, особено на алеята на манастирите – те стояха прави и с благи лица в павилионите, където предлагаха стоки от манастирски стопанства.

Пълнощастие се сдоби с дървена точилка, красива ленена покривка и малко керамично зайче :).

Още гледки от Църногорския манастир:

Кадри от “Църногорски събор” – в сърцето на Граово:

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.