Highland Park-ВИКИНГСКИ ДУХ В БУТИЛКА

„Да пуснеш духа от бутилката“ вече не е просто израз. Има HIGHLAND PARK, от островите Оркни. В бутилката се крие уиски с душа на викинг.

Highland Park

Дегустациите никога не си приличат, особено ако са част от Уиски Фест София (Whiskey Fest Sofia). Ще ви разкажа за майсторския клас THE ORKNEY SINGLE MALT WITH VIKING SOUL“. Един час с Никола Риск (Nicola Riske), посланик на марките The Macallan и Highland Park за Централна и Южна Европа. Макар да не е родена и израснала в Шотландия, а в канадското градче Уинипег, Никола Риск успя да завладее сърцата на всички присъстващи и да ни пренесе на далечно приключение до географски погледнато, най-северно разположената уиски дестилерия в света.

Духом бяхме в Къркуол, на Оркнейските острови (Orkney Islands). Най-северният архипелаг в северна Шотландия.

Създадена преди повече от 200 години, марката HIGHLAND PARKсъхранява традицията чрез своите пет основополагащи принципа на производство:

 1. Ароматът на специфичния торф от намиращото се в близост до дестилерията тресавище Hobbister.
 2. Ръчното обработване на необходимия за производството малц.
 3. Специалните дъбови шери бъчви.
 4. Отлежаването в студения, островен климат.
 5. Дългият и безпрепятствен процес на хармонизация. За всяка партида от Highland Park, master blander Гордън Моушън (Gordon Motion), избира и комбинира до 150 бъчви, оставяйки ги да почиват поне един месец преди да бъдат бутилирани. По време на този период на почивка, вкусовете от различните бъчви се съчетават и хармонизират.

Сладкодумна като истински шотландец, Никола Риск разказваше за колоритната история на Магнъс Юнсън. Според различни източници, той бил презвитериански свещеник, според други – глашатай или касапин. Във всичките исторически източници обаче се споменава незаконното му занимание – контрабанда и производство на уиски. Магнъс Юнсън дестилирал своето уиски в постройка на възвишението „High Park“, където в днешно време се намират сградите на дестилерията Highland Park.

Ето как започна същинската част на дегустацията:

 • HIGHLAND PARK 10 YO – VIKING SCARS, HIGHLAND PARK DARK ORIGIN, HIGHLAND PARK VALKYRIE, HIGHLAND PARK 18 – VIKING PRIDE, HIGHLAND PARK DRAGON LEGEND

HIGHLAND PARK 10 YO – VIKING SCARS

Моят нов фаворит сред по-достъпните като цена и качество малцове. Бутилира се при 40% алк.

Highland Park

Няколко факта за HIGHLAND PARK 10 YO – VIKING SCARS:

 • В момента е най-младото уиски от годишните представители в портфолиото на марката, доскоро мястото му заемаше Highland Park 12YO.
 • Вдъхновението за дизайна на „белезите“ по шишето и кутията идва от древната дървена църква Urnes Stave Church, намираща се малкото норвежко село Urnes. Северният портал на църквата е украсен с дърворезби, изобразяващи битка на митично същество (смята се, че е лъв) със силите на злото, представени под формата на преплетени змии.
 • Магнъс Юнсън е пряк потомък на викингите, които са заселили остров Оркни преди повече от 1000 години.
 • Плътният вкус е резултат от климата на осторов Оркни и дългото отлежаване в първо пълнене американски и европейски шери бъчви.

HIGHLAND PARK DARK ORIGIN

Highland Park Dark Origins излиза на пазара през 2014 година. Уиски без обозначение на годините, бутилира се при 46.8% алк.

Highland Park

Няколко факта за HIGHLAND PARK DARK ORIGIN:

 • За него са използвани два пъти повече първо пълнени бъчви от шери, отколкото примерно за Highland Park 12 YO.
 • Скрито в непрозрачна бутилка. Шишето е черно и матово, за да подхожда на тайния занаят на Магнус Юнсон – контрабандата.

HIGHLAND PARK 18 – VIKING PRIDE

Третият представител за вечерта, мой личен фаворит Highland Park 18 YO, след тази дегустация пак си остана номер едно за мен. Отлежава основно в бъчви от сухо Олоросо шери, като около 45 процента от бъчвите са от първо пълнене. Бутилира се при 43% алк.

Highland Park

Няколко факта за HIGHLAND PARK 18 – VIKING PRIDE:

 • Лекторката Никола Риск го определи като уиски, което би взела със себе си, ако е на самотен остров.
 • Уиски гуруто Майкъл Джексън (писателят) го нарича: „Най-великият многостранно развит скоч в света на малцовото уиски“
 • Известният уиски експерт Ф.Пол Пакулт му отрежда званието: „Най-добрата спиртна напитка в света“
 • Джим Мъри в своята Уиски библия му отрежда 95,5 от 100 точки и го определя като: „Супериорно, супер-звездно уиски, заради което си струва да живеем“

HIGHLAND PARK VALKYRIE

Четвъртият представител за вечерта ни помогна да надникнем в света на Валхала. Highland Park VALKYRIE. Бутилира се при 45,9% алк.

Highland Park

Няколко факта за HIGHLAND PARK VALKYRIE:

 • HIGHLAND PARK VALKYRIE е създадено, за да отдаде чест на богатата история на остров Оркни.
 • Опаковката е създадена от световно признатия датски дизайнер Jim Lyngvild, който също има викингски корени.
 • VALKYRIE е първото уиски от поредицата от три специални издания на Viking Legend.
 • Наградено е с Chairman’s Trophy в 2017 Ultimate Spirits Challenge със завидните 99 от 100 точки.

HIGHLAND PARK DRAGON LEGEND

Специалната изненада за вечерта беше петото уиски, посветено на легендата за викингския воин Сигурд и неговата борба със змея Фафнир.

Highland Park Dragon Legend

Няколко факта за HIGHLAND PARK DRAGON LEGEND:

 • HIGHLAND PARK DRAGON LEGEND е вдъхновено от легендите на викингите, които управлявали Оркни над 600 години.
 • Лекторката Никола Риск го дегустира за първи път заедно с нас. Това уиски ще е достъпно на европейските пазари през следващата 2018 година.
 • Легендата за Сигурд гласи, че докато се борел с дракона Фафнир, той вкусил от кръвта на дракона, като облизал палеца си по време на битката и по този начин получил мощните дарове на Мъдростта и Пророчеството.
 • Посредством Dragon Legend, хората от дестилерията HIGHLAND PARK отдават почит на добродетелите и смелостта, които са в основата на викингския кодекс на честта.

Ако като мен сте запалени по воините-викинги и старите викингски легенди, тогава пуснете духа от бутилката.

До този момент бях присъствал на две дегустации, свързани с марката HIGHLAND PARK, водени от двама изключителни лектора. Мастър клас в бар Caldo (една от най-посещаваните дегустации в бара за 2017 година) с изключителен лектор и истински викинг Мартин Марквардцен (Martin Markvardsen), старши посланик на HIGHLAND PARK. Като SENIOR BRAND AMBASSADOR, той е запознат с всеки малък детайл от кухнята на това великолепно уиски.

Martin Markvardsen

Първата ми лекция пък беше водена от  Милослав Хугасян-Хуг, посланик и маркетинг мениджър на марката за България и един от най-ерудираните уиски експерти в България.

Уиски с душа на викинг. Highland Park

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.